Spoj tradicije i modernih trendova

Hrana Komentari isključeni za Spoj tradicije i modernih trendova 21

Ugostiteljska priča obitelji Žganjer počela je prije četrdesetak godina.


Od seoske gostionice iz 1974. pa sve do nadaleko poznatog i omiljenog restorana… Restoran iza kojeg stoje brojna priznanja i uspješan rad, vode Marina i Ivan Žganjer. Za ovaj broj Promo izloga porazgovarali smo s kćerkom Lidijom Žganjer o počecima bavljenja ugostiteljstvom, specijalitetu kuće, ponudi restorana…

Restoran Žganjer je obiteljski restoran, stoga nam recite ponešto o “obiteljskim počecima” bavljenja ovim poslom?
L.Ž.:
Obitelj Žganjer se još u četrdesetim godinama prošlog stoljeća počela baviti obrtništvom – proizvodnjom i prodajom vina, uslugama obrađivanja oranica i košnje livada, mesarskim uslugama, uslugama prijevoza mladenaca na kočiji, uslugama pečenja, sječenja i prodaje pečenih janjaca i odojaka u okolici. Prvi ugostiteljski objekt, buffet Lovcu, Ivan Žganjer otvara 1974. godine u Jaškovu, koji 1990. postaje restoran Žganjer. Svaka se generacija obitelji prilagođava specifičnostima vremena, osluškuje potrebe gosta i proširuje ponudu, usklađuje je sukladno trenutnim trendovima i vjerojatno zbog toga već toliki niz desetljeća uspješno posluje. Osim znanja i kvalitete, ljubav prema gostu i ugostiteljstvu presudna je dugogodišnje uspješno poslovanje.
Danas je restoran Žganjer spoj tradicije i modernih trendova: iz oba segmenta koristi ono najbolje. U tehnologiji, opremanju, higijenskim standardima i kvaliteti zadovoljavaju se najmoderniji standardi, a kod pripremanja hrane koriste se stari recepti i načini pripreme.

Kako izgleda raspodjela posla i tko je zadužen za osmišljavanje novih jela i vina?
L.Ž.:
Tim djelatnika koji je dio restorana Žganjer već dugi niz godina (mnogi od njih po 15 i 18 godina) međusobno surađuje, uspoređuje znanja, daje prijedloge i nadopunjava ponudu, a sukladno željama gostiju i trendovima u kuharstvu, a prema osnovnim načelima po kojima poslujemo. Većina konobara ima završene tečajeve za sommeliere i na vinskoj karti imamo vrhunska i kvalitetna vina vodećih hrvatskih vinara, ali smatramo da se uz naša jela najbolje sljubljuju vina ozaljskog kraja, vinarskih obitelji Žabčić, Frlan, Šoštar, Vrbanek.

Specijalitet vaše kuće je mlada otočka janjetina na koju ste posebno ponosni, recite nam nešto više o tome?
L.Ž.:
Osobitost restorana čini tradicija koja se zasniva na dovozu živih janjaca s otoka Paga i Krka i pripremi na ražnju nad suhim bukovim jelima neposredno prije posluživanja. Meso se obrađuje u vlastitoj klaonici koja je ocijenjena 1. kategorijom prema komisiji Europske unije. Vlasnik Ivan Žganjer osobno s otoka kamionom dovozi svako janje, a kupuje ih od malih obiteljskih proizvođača, obitelji, od kojih pojedine poznaje i preko 20 godina i zna način kako se životinje hrane i kako se s njima postupa, a što nam je vrlo važno. Već krajem godine, prije Božića, nudimo mladu pašku janjetinu, a što je rijetkost bilo gdje u Hrvatskoj.

Domaće i svježe vaš je moto, stoga bi vas molio da nam pojasnite koji su vas gastro principi vodili pri osmišljavanju jelovnika?
L.Ž.:
Naglasak se stavlja na svježinu i domaće porijeklo namirnica, a tradicija se očituje u njegovanju starih običaja: tijesto štrudle se razvlači preko cijelog stola, izrađuju se kruh i pogačice, kolači po bakinim receptima, poslužujemo svježi sir s vrhnjem i domaće kobasice i šunke. Danas je trend u svijetu vraćanje korijenima, vraćanje prirodi, tradiciji i običajima te sve više i domaćih i stranih gostiju želi probati autohtone specijalitete pripremljene od domaćih namirnica. Iako pripremamo i poslužujemo i internacionalnu kuhinju, u našoj je ponudi sve više domaćih starinskih, već i pomalo zaboravljenih recepata i raduje nas što sve više gostiju odabire baš ta jela!

Što bi izdvojili od onoga što svojim gostima možete ponuditi danas?
L.Ž.:
Uz stalnu ponudu janjetine, teletine, štrudli, gulaša od divljači, jedinstvenih janjećih jetrica sa žara ili u umaku sa žgancima, žumberačke pastrve, ponudu nadopunjavamo ovisno o sezoni-dugu zimu smo lakše ispratili uz sarmu, krvavice i pečenice, buncek. Bogatstvo jesenskih plodova se osjeća u juhi od bundeve, domaćim širokim rezancima s vrganjima, kolaču od kestena… Još malo i mirisat će prhka pita od jabuka! S obzirom da u sklopu oba restorana imamo novouređena dječja igrališta, a u Jaškovu i novu terasu, pozivamo sve čitatelje Promo izloga da uživaju u slasnim desertima na proljetnom suncu dok se djeca bezbrižno igraju!

Ukratko nam predstavite ponudu Restorana Žganjer na Turnju?
L.Ž.:
Restoran Žganjer na Turnju idealno je mjesto gdje sugrađani mogu 5 minuta od centra Karlovca uživati u opuštenoj atmosferi i toplini prostora kojoj doprinosi jedinstvena impresivna vidljiva krovna drvena konstrukcija. Mogu iz Karlovca otići na ukusni gablec za vrijeme radnog vremena- nudimo prava “jela na žlicu”- gulaš, fileke, grah, ali i pečenje i roštilj. Ukoliko trebate smještaj za Vaše poslovne partnere ili rodbinu u objektu koji je istovremeno dovoljno velik da pruža određeni standard, uslugu i profesionalnost, a dovoljno malen da ima obiteljsku atmosferu, obratite nam se. Objekt raspolaže sa 10 soba s kupaonicom s 3 zvjezdice s WIFI Internetom, klimom, mini barom, SAT TV. U dvorani od 120 sjedećih mjesta održavaju se i razne obiteljske proslave. Čitateljima dajemo prijedlog nedjeljnog obiteljskog druženja- jahanje u konjičkom klubu koji se nalazi neposredno uz Restoran, nakon toga ručak kojeg donosioci ovog Promo izloga konzumiraju sa 10% popusta!

Nudite i organizaciju svadbenih svečanosti i imate uslugu cateringa. Koliko se današnja vjenčanja s Vaše točke gledišta razlikuju od vjenčanja iz prijašnjih vremena?Što biste savjetovali mladencima kad počnu oblikovati svoje vjenčanje?
L.Ž.:
Iako je nekoliko stotina parova kod nas proslavilo svoj važni dan, svakom vjenčanju pristupamo individualno, slušajući želje i ideje mladenaca. Danas su vjenčanja zanimljivija, kreativnija, detaljnije se organizira svaki detalj, to je dan kada sve mora biti savršeno, a puno je više načina da se to i ostvari! Više je mogućnosti uređenja prostora – rasvjete i cvijeća, načina posluživanja hrane, odabira jelovnika. Savjet mladencima je da kroz organizaciju svog vjenčanja prolaze opušteno i bez stresa, te da, ukoliko se obrate nama, imat će partnere koji će im pomoći u svakom segmentu organizacije ne bi li im taj dan ostao u najljepšem sjećanju.

Catering je danas postao neizostavni dio svakog vjenčanja. Mi danas imamo u ponudi cjelokupni inventar, opremljena vozila, jelovnik sa preko 100 jela, stakleno i ostalo posuđe za atraktivnu prezentaciju… Ali usluga cateringa se sve više naručuje i za druge obiteljske kućne proslave ili poslovne domjenke, a mi se svakom prostoru i željama što se hrane tiče prilagođavamo.

Dobitnici ste brojnih priznanja za vaš rad i redoviti ste član društva 100 vodećih restorana u Hrvatskoj. Što vam te nagrade i priznanja znače i možete li izdvojiti neku?
L.Ž.:
Da se Restoran profilirao u prepoznatljiv i kvalitetan, potvrđuje njegov uzastopni, od 1997. godine, ulazak u izbor 100 vodećih restorana Hrvatske u izboru kluba Gastronaut i Udruge hrvatskih restoratera. Restoran je dobitnik i mnogobrojnih nagrada Županije i županijske Obrtničke komore. Restoran je 2012. godine ušao u 100 dobrih restorana Hrvatske prema izboru Jutarnjeg lista, gdje je proglašen 6. najboljim restoranom kontinentalne Hrvatske, odnosno 79. u ukupnom poretku i najbolje plasiran u Županiji. Posebno smo ponosni što je kvaliteta prepoznata i izvan granica Hrvatske te je restoran Žganjer 2011. i 2012. godine nagrađen Zlatnom medaljom za kvalitetu na Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu. Naravno da je lijepo dobiti nagrade, pogotovo kada one imaju nacionalni ili regionalni karakter, jer potvrđuju da se trud i kvaliteta negdje uočavaju i bilježe, ali najveći uspjeh je zad
ovoljan gost i pun restoran.

Kažu da je zadovoljan gost – stalan gost! Što mislite o tome?
L.Ž.:
Mnogi gosti postali su prijatelji restorana i obitelji Žganjer i s mnogima se družimo i izvan restorana! Mnogi gosti dolaze desetljećima, generacije istih obitelji slave kod nas najvažnije trenutke u svojim životima- krštenja, svete potvrde, promocije, vjenčanja, godišnjice brakova, rođendane, ali i neke manje sretne trenutke… Drago nam je da gosti prepoznaju da mogu uvijek računati na nas, a njihovo povjerenje nas motivira i na neki način obvezuje da svaki put budemo bolji, da osmislimo nešto novo i kvalitetnije. Bez obzira je li gost kod nas prvi put ili dolazi već dugi niz godina često, uistinu svakom pristupamo s puno pažnje i nastojimo stvarati atmosferu u kojoj se gost osjeća dobro i opušteno, da dolazi s povjerenjem i da postanemo mjesto u kojeg može navraćati i s poslovnim partnerima i s obitelji, bez obzira na priliku.
Prije nekoliko mjeseci smo proveli interno istraživanje ne bismo li saznali nešto više o navikama i zadovoljstvu naših gostiju. Čak 68% naših gostiju su stalni gosti, a ako polazimo od činjenice da se čovjek vraća tamo gdje je zadovoljan, onda možemo zaključiti kako imamo stalne zadovoljne goste.

• Jaškovo 51, Ozalj, tel: 047/751-200, mob: 098/ 303 408
• Jelaši 41, Karlovac, tel: 047/641-333, fax: 047/641-304, mob: 098/ 303 408
res[email protected]
www.restoran-zganjer.hr

Pretraži

Back to Top