Sretan Dan žena!

Događanja Komentari isključeni za Sretan Dan žena! 8

Danas se u našoj zemlji i širom svijeta obilježava Međunarodni dan žena, 8. ožujak. Svim suprugama, majkama, kćerima, bakama, sestrama, prijateljicama, poslovnim partnericama i svim ženama, kao i onima koje će to tek postati, sretan Dana žena, želi redakcija portala Promoizlog.net.


Povijest Dana žena
Početkom 20. stoljeća, u doba industrijalizacije i brzog ekonomskog razvoja, žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila prvi su puta javno izrazile svoje nezadovoljstvo lošim uvjetima rada i niskom plaćom 8. marta 1857. godine u New Yorku. Iako je demonstrante rastjerala policija, iste su žene dva mjeseca kasnije osnovale prvi sindikat.
Protesti su se nastavili i slijedećih godina, a najpoznatiji je bio 1908. godine u New Yorku, na kojem je sudjelovalo oko 15.000 žena tražeći bolje uvjete rada, veće plaće i pravo glasa. Već 1910. u Kopenhagenu je održana prva ženska konferencija, a na prijedlog poznate njemačke socijalistice Clare Zetkin ustanovljen je Međunarodni dan žena. Iduće godine obilježilo ga je više od milijun ljudi diljem Austrije, Njemačke, Danske i Švicarske, a sva ta događanja koincidarala su sa velikim požarom u tvornici Triange Shirtwaist u New Yorku u kojem je, zbog loših sigurnosnih mjera, tragično stradalo preko 240 žena.
U Rusiji, feministkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Lenjina da 8. mart postane državni praznik za obilježavanje “herojstva radnica”, dok je u komunističkim zemljama praznik s vremenom izgubio svoj ideološki značaj i više je služio muškom rodu da cvijećem i malim znacima pažnje iskaže ljubav i poštovanje prema pripadnicama ljepšeg spola.
Oko 1930. Međunarodni dan žena prestao se obilježavati u zapadnom svijetu jer su ga povezivali s komunizmom, pa je državnim praznikom ostao u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Kirgiziji, Moldaviji i Tadžikistanu. 60-tih godina ponovo ga počinju slaviti feministice, a 1975. godine, koja je proglašena Međunarodnom godinom žena, Ujedinjeni narodi i službeno su počeli obilježavati Međunarodni dan žena.
Dan žena danas
Još uvijek u našoj svakodnevici, postoji nedovoljna zastupljenost žena na rukovodećim mjestima, manje su plaćene, a prisutni su i drugi vidovi diskriminacije u društvu. Ipak, mali znaci pažnje od bliskih osoba uljepšavaju svakodnevicu i zato još jednom sretan dan žena svim ženama.

Sretan Dan žena!

Događanja Komentari isključeni za Sretan Dan žena! 0

Danas se u našoj zemlji i širom svijeta obilježava Međunarodni dan žena, 8. ožujak. Svim suprugama, majkama, kćerima, bakama, sestrama, prijateljicama, poslovnim partnericama i svim ženama, kao i onima koje će to tek postati, sretan Dana Žena, želi redakcija portala Promoizlog.net.

(više…)

Pretraži

Back to Top