Staklene ograde

Dom Komentari isključeni za Staklene ograde 51

U modernoj arhitekturi i dizajnu staklene ograde su neizostavni dijelovi suvremenih poslovnih i stambenih objekata.

Primjena staklenih ograda započela je u eksterijeru, no danas se u velikoj mjeri primjenjuju i u interijeru.
Uglavnom se vanjske staklene površine izrađuju u kombinaciji sa inoxom od kojeg se izrađuju stupići te rukohvat koji čine nosivu konstrukciju ograde.
U posljednje vrijeme se zbog vizualnog efekta sve više izrađuju samostalne staklene ograde koje se fiksiraju u beton na dnu ili točkasto spajaju spiderima. Za interijere se kao elegantno rješenje čini kombinacija sa drvetom.
Staklo se danas proizvodi u gotovo svim bojama i sa raznim motivima pa se tako može dobiti ograda koja se uopće ne doima staklenom. Staklene ograde moraju zadovoljavati određene sigurnosne kriterije zavisno o položaju i funkciji na objektu.Minimalnu sigurnost pruža laminirano staklo, dakle dva stakla ljepljena folijom u sredini. Po oštećenju staklo ostaje priljubljeno na foliji, tj. neće se raspasti uslijed udarca i nanijeti ozljede.
Sve češće je potrebno da staklo osim laminiranog mora biti i kaljeno (npr. kod spider spojeva zbog rupa). Minimalna debljina stakla mora biti 6 mm ili više, zavisno o dimenzijama. Na taj način dobivamo vrhunsku kvalitetu uz daleko veću sigurnost.
Izvor: www.promogradnja.hr

Pretraži

Back to Top