Staklene stepenice

Gradnja Komentari isključeni za Staklene stepenice 21

Odabrati vrstu stakla u građevini znači voditi računa o funkcionalnosti i estetici materijala. Odabrati staklo za izvedbu stepenica znači dodatno i razmišljati o sigurnosnom elementu.

Estetika stakla određena je bojom stakla dok se ostali zahtjevi postižu razmatranjem mehaničkih kriterija kao što su veličina stakla, debljina stakla, metode učvršćenja i sl. Refleksija svjetlosti tu nije toliko bitna koliko sigurnosna komponenta. Do nedavno nismo imali riješenje za ovu kombinaciju (staklena gazišta, staklena ograda i dr.), od kada je laminirano staklo standardni dio proizvodnog procesa u staklarskim tvornicama i to je moguće izvesti.
Sigurnosno laminirano staklo
Sigurnosno laminirano staklo sastavljeno je od dvaju ili više stakala međusobno povezanih folijom velike čvrstoće na kidanje. Postupak proizvodnje se odvija pri povećanoj temperaturi i pritisku. PVB folija (polyvinyl-butyral folija) koja se nalazi između stakala obično je prozirna, ali može biti i u različitim bojama. Standardne folije imaju visok stupanj UV zaštite, a ovisno o namjeni, medu stakla se može staviti jedan ili više slojeva folije. Lako se koriste i odgovarajuća ornamentna stakla, stakla za toplinsku i sunčanu zaštitu, žičana stakla.
U usporedbi sa sigurnosnim kaljenim staklom, laminirano staklo se u slučaju loma ne raspada u sitne dijelove već ostaje u jednom komadu i tako pruža zaštitu i nakon loma. Pri mehaničkim promjenama zbog preopterećenja ili udarca staklo puca, ali kako je zalijepljeno folijom, štiti razbijeni otvor.
Kao što vidimo za izvedbu staklenih stepenica upravo laminirano staklo daje nam sigurnosnu mogućnost u postavljanju. Općenito laminirano staklo možemo izraditi u tvornici u raznim kombinacijama. Mogu se kombinirati slijedeći tipovi stakala različitih dimenzija i debljina: float staklo, u masi obojeno staklo (tzv. parsol), refleksno staklo, niskoemisivno staklo, ornamentno staklo, samočisteće staklo, te emajlirano ili sitotiskano staklo.
Za podna gazišta stepeništa preporuča se kombinacija od tri stakla koja u procesu laminiranja čine jedinstven građevinski element. Gornje vršno staklo mora biti kaljeno.
No, u praksi, laminirano staklo 3x8mm sa gornjim kaljenim staklom sasvim dobro može poslužiti pri izvedbi stepenica sa staklenim gazištima. Laminirano staklo, općenito na raspolaganju je u širokom rasponu boja: bijela, žuta, crvena, zelena, plava itd. Obzirom na njegov privlačan izgled, laminirano staklo se može koristiti osim za gazišta i za izvedbu staklene ograde. U tom slučaju sastavljaju se samo dva stakla, uobičajene debljine 2×6 ili 2x8mm što je dovoljno za sigurnost korisnika. Naravno sistemi prihvata tu igraju najvažniju ulogu, a staklo se ponaša kao i svaki drugi tradicionalni materijal. Sigurnosno je, ne puca lako i transparentno onoliko koliko to projektant ili investitor želi.
Gornje staklo može biti i staklo sa sitotiskom. To je kaljeno staklo na koje je prije postupka kaljenja s pomoću sita nanesena posebna boja, sastavljena iz staklenog praha i pigmenta boje. Kod procesa kaljenja se istog trenutka boja najprije rastopi, zatim se trajno veže za staklenu površinu. Na raspolaganju u staklarskim poduzećima su standardni uzorci ili po mjeri naručeni dizajni, u širokom izboru opalnih ili poluprozirnih boja. Moguć je izbor za različite aplikacije, za upotrebu u interijerima, za vrata, pregrade, zaštitne ograde, tuš kabine i namještaj. Na pročeljima služi također kao zaštita od sunčevih zraka. Staklo sa sitotiskom, kao što vidimo moguće je rabiti i za izvedbu staklenih stepenica, kako za gazišta tako i za ogradu.
Izvor:www.promogradnja.hr
Web portal za gradnju i opremanje

Pretraži

Back to Top