Stanovi u prodaji

Dom, Gradnja Komentari isključeni za Stanovi u prodaji 16

Izaberite svoj dom u mirnom i zelenom okruženju naselja Švarča u ulici Jakšići.


Niskoenergetski objekti u Karlovcu-Švarča
Troškovi stanovanja manji za 50-70%
Cijena već od 7.800,-kn/m2

Tvrtka Sunce d.o.o. privela je kraju izgradnju niskoenergetskih objekata za stanovanje koji osim svojih nadprosječnih svojstava u sebi sadrže novu tehnologiju građenja i korištenje obnovljivih izvora energije. Posjetili smo ove jedinstvene novoizgrađene stambene objekte u karlovačkom naselju Švarča u kojima će troškovi stanovanja biti manji za 50-70% i zamolili direktora gospodina Ivana Butorca da nas upozna sa osnovnim značajkama ovih niskoenergetskih objekata.
I.B.: Početkom 2012. godine započeli smo izgradnju ovog niskoenergetskog stambenog objekta s ciljem realizacije energetski učinkovite i financijski isplative građevine, koja racionalnim korištenjem izvora energije i niskom potrošnjom zadovoljava visoke ekološke standarde. Radi se o ustvari o jednom projektu koji je započeo nažalost prije osam godina. S obzirom na našu birokraciju koja je takva kakva je, trebalo je ishoditi nekoliko lokacijskih i građevinskih dozvola i promjena projekata da bi se onda u konačnici to svelo na projekt obiteljskih kuća. To su 4 obiteljske kuće u nizu, svaka s po tri stana koje su od samog početka bile zamišljene tako da uključuju nove tehnologije u građenju i obnovljive izvore energije. Te nove tehnologije podrazumijevaju jedan zaštićeni patent koji se zove TVD sistem građenja u kojem smo sudjelovali prethodnih pet godina u njegovoj operativnoj primjeni. Prije pet godina smo na jednom objektu u Zagrebu isprobali te strojeve i tehnologiju i usavršili je primjenom na terenu. U međuvremenu smo dobili lokacijske dozvole za ove kuće i početkom 2012. krenuli sa izgradnjom.

U toku gradnje u taj projekat smo uključili i obnovljive izvore energije, isto tako radi se o zaštićenom patentu jer naši fotonaponski paneli imaju iskorištenje 3 do 4 puta bolje od postojećih poznatih na tržištu. Moduli su isti, ali se radi o dodacima tzv.fokuserima koji reflektiraju na sunčevoj svjetlosti i povećavaju tu snagu svjetla i na taj način je to iskorištenje svjetla nekoliko puta veće, a povrh toga ti paneli se okreću prema suncu, radi se o rotacionim kućištima i mjenju nagib kako je najpovoljnije u toku dana. Zbog toga su na relativno maloj površini na nekih 250 kvadrata i ukupna snaga može biti do 64 kW. Uspjeli smo izgraditi niskoenergetske objekte koji će biti u razredu B (po pitanju svojstva oni bi mogli biti u razredu A , no mi nismo htjeli mjenjati projekat). Vanjska izolacija zgrade je i iznad standarda koje zahtjeva niskoenergetska gradnja. Sljedeći objekat koji ćemo graditi biti će potpuno pasivni objekat jer svi ovi materijali koje smo koristili zadovoljavaju te uvjete.
Ono što smo htjeli tijekom gradnje riješiti i riješili smo, to su zapravo zaštite od sunca i prekomjernog zagrijavanja vrata i prozora, izbjegli smo toplinske mostove s beskontaktnim sjenilima – pliseima koji su ugrađeni u prozore. To su npr. te 3 komponente koje karakteriziraju ovaj jedinstven projekat – i nismo očekivali da ćemo sa prvim projektom otkloniti sve probleme koji graditeljstvo muči, ali smo otklonili 90%. Svaki sljedeći će dati jedan doprinos više i očekujemo da ćemo u drugom i trećem projektu uspjeti zadovoljiti uvjete pasivnih objekata, a krajnji cilj nam je zero nulta kategorija sa nultom neto energetskom potrošnjom i nultom neto emisijom ugljičnog dioksida godišnje.

Nakon dosta vremena, odugovlačenja i problema s financiranjem s obzirom da smo sami gurali projekt jer nas nije niti jedna banka pratila, morali smo u nekoliko faza iznalazit načina kako zatvoriti financijsku konstrukciju i sada smo na samom kraju… Kroz nekoliko dana objekti će biti potpuno gotovi i useljivi. Stanovi su završeni do najsitnijih detalja, od protuprovalnih vrata, kvalitetnih keramičkih pločica i sanitarne opreme s gotovim podovima i vrhunskom stolarijom i ugrađenim podnim grijanjem. Svi stanovi su priključeni na biopročišćivač, a od dodatnih sadržaja imaju ostave i garaže u podrumskom dijelu i parkirna mjesta u dvorištu. Upravo nam slijede radovi i okoliš će hortikulturno biti obrađen sa visokim i niskim raslinjem. Prva useljenja očekujemo sredinom studenog ili početkom prosinca.

Stanovi su zamišljeni kao dvosobni i trosobni. Veličine dvosobnih su od 45 do 50 kvadrata, a oni mogu biti i jednoipolsobni stanovi jer je ostavljena mogućnost da se eventualno dogradi pregradbeni zid između kuhinje i dnevne sobe. Trosobni stanovi su od 60 do 70 kvadarata, većina osim dva stana imaju balkone, većina stanova ima garaže koje su povezane stepenicama i ne morate izlaziti van i samim time imate maksimalni komfor stanovanja. “Poigrali” smo se s fasadom i bojama te oblikom zgrade jer radi se praktički o 4 spojene kuće koje su arhitektonski napravljene tako da imate osjećaj da se radi o jednoj zgradi. Krov je ravan zbog potreba fotonaponskih panela, a izolacija je rađena najmodernijom tehnologijom koja omogućava kvalitetnu hidroizolaciju i termoizolaciju ravnih krovova.

Još jedan detalj koji je bitan, a to je da su zbog konfiguracije terena stanovi u prizemlju u svakom objektu po jedan, dostupni i prilagođeni ulasku osoba s posebnim potrebama i invaliditetom. Izuzetna lokacija, objekti su orijentirani praktički jug – sjever, što znači da imate obvezno 2 strane, a neki stanovi su i na tri strane, imate jako puno svjetla i okoliš je takav da se možete osjećati kao da živite u obiteljskoj kući.

Cijena je za tu klasu gradnje i kvalitete više nego prihvatljiva, radi se o 7.800 kuna za kvadratni metar. Očekujemo, kada sve završimo, certifikat energetske učinkovitosti koji će potvrditi kako sve ovo što smo govorili nije pusta priča, a posljedica toga je da po našim proračunima trošak grijanja za dvosobni stan u zimskim mjesecima iznosi oko 180 kuna.
Mi smo predložili da budemo i upravitelji zgrade i s obzirom da znamo kako je zgrada rađena garantiramo svim kupcima 10 godina minimalnu pričuvu od 1,53 kn po kvadratu. Uz ove troškove grijanja koje sam rekao to će biti najjeftinije stanovanje u ovom dijelu regije.

Vama u takvom objektu tijekom ljeta nije potrebna klima jer dobijete ugodnih 17 do 18 stupnjeva što smo se uvjerili tijekom ovog izuzetno vrućeg ljeta… Puno više od ovih riječi bit će važna i iskustva prvih stanara koji će se useliti u naše objekte.
Iskoristite ovu ponudu i izaberite svoj dom u mirnom i zelenom okruženju naselja Švarča u ulici Jakšići. Dođite i pogledajte naše stanove i kontaktirajte nas.
Trg Josipa Broza 2, Karlovac
Tel/fax: 047 417 207
Mob: 095 905 78 29
E-mail: [email protected]
www.suncedoo.hr

Pretraži

Back to Top