Stiropor fasade

Gradnja Komentari isključeni za Stiropor fasade 30

Stiropor je najčešće korišteni materijal za izolaciju objekata i elemenata unatrag 40-tak godina, primjenjiv je u gotovo svim situacijama od gradnje pa do zabave

Namjena fasade je višefunkcionalna: ona osigurava lijep estetski izgled građevinskom objektu, sprečava toplinske gubitke, a samim tim štedi energiju i osigurava zdrav i ugodan život.
Toplinska izolacija

Sve navedene fasade moraju također imati i proračune toplinskih gubitaka i njihovo smanjenje. Smanjenje svjetskih zaliha izvora energije utjecalo je i na donošenje propisa o uštedi energije i toplinske zaštite u zgradama. Troškovi energenata su svake godine skuplji. Investiranje u sustave za uštedu energije danas, već sutra donosi dobit. Tako su troškovi grijanja jedni od najvećih troškova svakog domaćinstva i upravo tu leži najveći potencijal za uštedu.
Izrada i toplinska izolacija objekta moraju eliminirati toplinske mostove, dati toplinsku stabilnost u ljetnom razdoblju, sprečavati preveliku kondenzaciju vodene pare u građevinskom objektu i na površini građevinskog elementa, štititi objekte od velikog dilatacijskog rada, osiguravati zdrav i ugodan boravak u objektu, znatno štediti energiju.

Kod pravilne toplinske izolacije postiže se akumulacija topline, smanjuje se razlika u temperaturi vanjskih i unutarnjih zidova, zbog toga ne dolazi do kondenzacije vodene pare koja za sobom povlači plijesan, a time i nezdravu mikroklimu za stanovanje. Toplinska izolacija se uvijek stavlja na vanjske zidove, nikako na unutarnje. Velika temperaturna razlika između unutarnjeg grijanog i vanjskog negrijanog prostora sprečava akumulaciju topline i može doći do pojave toplinskih mostova na sudarima unutarnjih i vanjskih zidova i do stvaranja kondenzata te na taj način do pojave plijesni.

Stiropor naš svagdašnji
Najčešće korišteni materijal za izolaciju objekata i elemenata unatrag 40-tak godina, primjenjiv je u gotovo svim situacijama od gradnje pa do zabave. Dakako, primarna ideja je bila da se napravi lagan materijal, jeftin, jednostavan za uporabu i transport te neopasan za okolinu. Kada govorima o stiroporu zapravo govorimo o proizvodu koji se zove EPS (Ekspandirani PoliStiren). EPS je izolacijski materijal koji se koristi kako za toplinsku tako i za zvučnu izolaciju. Najčešće se upotrebljava u građevinarstvu, makar je svoju primjenu našao i u pakiranju raznih proizvoda u raznim dijelovima industrije (prehrambena, elektrotehnička itd.).

Godišnje se u Europi proizvede oko 35 milijuna m³ stiropora što je jako dobar pokazatelj široke upotrebe stiropora i razvoja svijesti o zdravijem življenju. Stiropor kao toplinski izolator „grije“ zimi, te isto tako „hladi“ ljeti što dovodi do velikih ušteda energije za grijanje i hlađenje koje pak imaju direktno posljedice na očuvanje okoliša.
Grijanje doma tijekom zimskih mjeseci u ukupnoj potrošnji energije u domaćinstvu iznosi čak 50 do 70%. Većina stambenih objekata kod nas je izgrađena sa nedovoljnom toplinskom izolacijom što za sobom povlači veću potrebu za zagrijavanjem odnosno rashlađivanjem unutarnjeg prostora.. Kako bi izbjegli nepotrebne gubitke energije potrebno je kvalitetno izvesti fasadu sa stiroporom fasadom (s tim se sprječava pojava vlage, pljesni, gubitka energije… kod objekata koji nemaju kvalitetnu fasadu).

Šta se postiže sa stiropor fasadom?
Stiropor fasada omogućuje uštedu do 60% u troškovima grijanja i smanjuje troškove gradnje zbog mogućnosti korištenja tanjih zidova i manjih grijaćih tijela.

Stiropor Fasade osiguravaju ugodne uvjete boravljenja u prostoru: zimi toplo, ljeti hladno. Izvedba fasade je brza i osigurava dugi vijek fasade i jeftino održavanje. U odnosu na druge toplinsko izolacijske sisteme, stiropor fasade su jedan od troškovno prihvatljivijih tipova toplinske zaštite objekata.

Pored toplinske zaštite omogućuje nam izbor različitih završnih boja u različitim dekorativnim nijansama i detaljima, koji objektu daju konačni izgled. Stoga primjena stiropora u građevinarstvu ima mnogostruke prednosti jer se ulaže jednom, a štedi cijeli život.
Izvor:www.promogradnja.hr

Pretraži

Back to Top