Što je krijesnica?

Auto moto Komentari isključeni za Što je krijesnica? 29

Krijesnica je obasjavač za pješake, jednostavno sigurnosno sredstvo koje se drži u ruci prilikom šetnje po mračnim uvjetima. Refleksija, koja je glavna karakteristika Krijesnice, je “pojava vraćanja ili odbacivanja svijetla natrag od površine prema izvoru svijetla”. Visoko kvalitetan retroreflektor vraća 95% odaslanog svijetla fara vozila.


Gradnet d.o.o. Vam predstavlja novi proizvod na hrvatskom tržištu: obasjavač za pješake "KRIJESNICA", prvi u sigurnosti pješaka u prometu noću, po mraku i danju za slabije vidljivosti (kiša, magla, snijeg).
KRIJESNICA je svijetleći predmet (privjesak) koji se upotrebljava za zaštitu pješaka u cestovnom prometu za slabije vidljivosti.

Krijesnica dolazi u četiri oblika: krug, kvadrat, medo i kornjačica; te u pet boja: bijela, žuta, narančasta, zelena i plava.
Refleksija, koja je glavna karakteristika Krijesnice, je "pojava vraćanja ili odbacivanja svijetla natrag od površine prema izvoru svijetla". Visoko kvalitetan retroreflektor vraća 95% odaslanog svijetla fara vozila.

To znači da uvijek kada nosite Krijesnicu (retroreflektor) Vi ste vidljivi oko 150 metara od kratkog svijetla i oko 300 metara od dugog svijetla.

To vozaču daje dovoljno vremena da prepozna svako kretanje uz rub ceste, malo uspori i sigurno prođe kraj Vas.

Ako ne nosite Krijesnicu vozač Vas teško može primijetiti na udaljenosti većoj od 25 metara, što je minimalna duljina kočenja za vozilo koje se kreće brzinom od 50 km/h.

Krijesnica može umanjiti rizik od nezgoda i cjenovno je jeftino sredstvo koje povećava osobnu sigurnost… jeftino je i djelotvorno životno osiguranje.
Za sigurnost u prometu koristite krijesnicu, obasjavač za pješake. Upotrebom krijesnice pješak je 10 puta sigurniji nego bez nje. Učinimo život pješaka i vozača sigurnijim i jednostavnijim.
Dobro je znati!
Želim biti siguran
Uvijek hodam po pločniku. Ako je cesta bez pločnika uvijek hodam po lijevoj strani ceste sa slobodno visećom krijesnicom.

Vidljivost je sigurnost
Vozač vidi noću ili po mraku:
– tamno obučenog pješaka na 26 m
– svijetlo obučenog pješaka na 38 m
– pješaka sa slobodno visećom krijesnicom na 136 m

Nosim krijesnicu
Noću, po mraku i danju za lošije vidljivosti (magla, kiša, snijeg…) nosim svijetlu odjeću i krijesnicu sa zakonski propisanim svjetlećim površinama.

Dobro je znati!
Ako kao pješak ne nosite svjetleću ili reflektirajuću materiju, u skladu s člankom 127. stavak 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama možete biti kažnjeni s 300 kuna.
Više informacija: www.krijesnica.info

Pretraži

Back to Top