Što morate znati o prozorima?

Gradnja Komentari isključeni za Što morate znati o prozorima? 18

Prozori su među najzahtjevnijim građevinskim elementima u kući ili u stanu. Unose svjetlost, toplinu i ljepotu u naše domove.

Daju pečat ukupnom izgledu pa mogu povećati ali i smanjiti materijalnu vrijednost objekta ukoliko nisu prikladno odabrani i postavljeni. Nestručno postavljanje može negativno utjecati na energetsku učinkovitost, na kvalitetu zraka u prostoru i na trajnost same stolarije.
1. Toplinska izolacija
Prozori mogu biti glavni razlog gubitka topline tijekom zime i previsoke temperature ljeti.
Veliki udio energije se gubi preko prozora (do 25%), a ovisi o ostakljenju, materijalu prozorskog okvira i izolaciji. Izolacija se iskazuje U – vrijednošću. Pri izboru prozora birajte onaj koji ima nižu U – vrijednost, jer to znači da je bolja toplinska izolacija.
2. Zvučna izolacija
Buka postaje sve veći problem, posebno u velikim gradovima. Znanstveno je dokazano kako dugotrajna izloženost nekoj vrsti buke može biti razlog razvoja niza bolesti psihosomatskog tipa te se društvo mora štititi i zaštititi od prekomjerne razine buke. Zvučna izolacija se mjeri u decibelima (dB) i što je vrijednost veća, to je bolja izolacija.
3. Ušteda energije
Pravilnim odabirom prozora, s optimalnom toplinskom i zvučnom izolacijom možete uštedjeti energiju. Danas kad se sve više pokušavaju slijediti trendovi niskoenergetske i pasivne gradnje i proizvođači prozora nude odgovarajuće ostakljenje kojim možete uštedjeti na troškovima grijanja, hlađenja i rasvjete doma.
4. Prozračivanje
Ukoliko ste kupili kvalitetan prozor s visokim stupnjem izolacije, uštedit ćete na energiji i zaštiti se od buke, ali ne zaboravite prozračivanje. Najbolje je kratko prozračivati (po nekoliko minuta) više puta na dan kako bi pustili svjež zrak u prostor, a izgubili minimalno energije.
5. Kondenzacija
Može biti prirodna pojava, upozorenje da je prisutan višak vlage. Pojavljuje se kod visoke vlage u prostoru i niske vanjske temperature što može dovesti do pojave truljenja i plijesni i zdravstvenih problema. U takvim situacijama rješenje je: otvorite vrata i prozore kako bi višak vlage izišao van, koristite odvlaživač i stropne ventilatore za bolju cirkulaciju zraka.
6. Stručna montaža
Ukoliko ste se odlučili investirati u nove prozore, svakako odaberite tvrtku koja ima školovano osoblje, jer stručna montaža je jedan od bitnih faktora besprijekornog funkcioniranja i dugovječnosti.
7. Osiguranje od provale
Današnji proizvođači prozora u svojoj ponudi imaju i posebne izvedbe za osiguranje od provale, posebne kvake, točke zaključavanja…
8. Položaj prozora
Ako želite iskoristiti energiju sunca i pustiti svjetlost i život u Vaš prostor, izaberite jug, zapad ili istok, ali obavezno razmislite o zaštiti od sunca.
9. Nepropusnost
Prozori su sastavni dio vanjskih zidova objekta i moraju tako i funkcionirati, biti otporni na sve vanjske utjecaje (kiša, vjetar, snijeg). Bitnu ulogu u tome ima propusnost zraka, iskazuje se koeficijentom propusnosti fuga (a-vrijednost). Što je niža a-vrijednost, to je veća nepropusnost prozora.
Prozor s niskim stupnjem propusnosti čvršći je od onoga s visokim stupnjem. Pod naletima jakog vjetra kod oštećenih i neispravnih prozora i vrata zbog nastalog povećanog tlaka može doći do dizanja krova.
10. Dizajn
Prilikom kupovine morate razmišljati o veličini, vrsti, položaju prozora i drugim karakteristikama u odnosu na cjelokupan dizajn kuće/stana, interijera i eksterijera.
11. Održavanje
Vijek trajanja vaše stolarije ovisi o više faktora: kvaliteti proizvoda i ugradnje, materijalu okvira, klimi i položaju, zamjeni potrošnih dijelova i održavanju. Čišćenje se ne odnosi samo na staklo. Evo nekoliko savjeta kako bi svojim postupcima produljili vijek vaše stolarije.
Čišćenje okvira
– redovito usisavajte prašinu sa dasaka i pragova
– okvire prozora i vrata perite mješavinom blagog neabrazivnog sredstva i vode
– abrazivna sredstva mogu trajno oštetiti zaštitni sloj
– dobro isperite čistom vodom i sve posušite na kraju čišćenja
– provjerite prohodnost odvodnih rupa kako s unutarnje, tako i s vanjske strane
Čišćenje stakla
Kako bi osigurali potpunu efektivnost vašeg izolirajućeg, nisko energetskog ili toplinski reflektivnog stakla bitno je pravilno održavanje.
– stakla perite mješavinom blagog neabrazivnog sredstva i vode
– dobro isperite čistom vodom i sve posušite mekom krpom kako ne bi ostale mrlje
– nemojte prati na direktnom suncu
– nemojte koristiti nagrizajuće kemikalije
– nemojte koristiti oštre ili hrapave predmete za čišćenje
– nemojte ispirati visokotlačnim raspršivačima
Izvor: www.promogradnja.hr

Pretraži

Back to Top