Sudbonosno “da” uskoro i na hrvatskom

Kultura Komentari isključeni za Sudbonosno “da” uskoro i na hrvatskom 18

V.B.Z. predstavlja nastavak bestselera “Jedi moli voli”


Na vrhu svjetskih ljestvica popularnosti je i nova knjiga Elizabeth Gilbert Sudbonosno ’da’ – nastavak njezina svjetskog bestselera Jedi, moli, voli.
Autorica, dakako, opet putuje, a razlozi su veoma ozbiljni – primorana je preispitati svoju i odluku svoga partnera da nikad, baš nikad i ni iz kojih razloga neće brakom pokvariti odličnu vezu koju su zasnovali poslije bolnih razvoda, kad je ona – krenuvši u »potragu za samom sobom« – kroz Italiju, Indiju i Indoneziju upoznala i zavoljela Felipea. No, okolnosti su takve kakve jesu… Država je postavila ultimatum, ili vjenčanje ili njezin Felipe. Brazilac s australskim državljanstvom, koji je živio u Indoneziji kad su se zavoljeli, više nikad neće moći u SAD osim ako…
U tom trenutku za Liz (i Felipea) započinje uzbudljivo emocionalno i povijesno putovanje – preispitivanje institucije braka koju im nameću. Isprva su uvjereni da ništa – pa ni zatvor u kojem se Felipe nakratko zatekao (zbog, navodno, protupravnih ulazaka u državu), a ni prijetnja dugotrajnim odsustvom iz njihova doma u Americi – neće pokolebati njihovo uvjerenje kako bi brak mogao ugroziti njihovu ljubav. U tu svrhu Liz je pribavila (sebi i čitateljima) – cijelu gomilu argumenata »za« i »protiv« braka. Da bi na kraju ipak zaključila…
Elizabeth Gilbert
Njezino putovanje opisano u memoarima Jedi, moli, voli nadahnulo je mnoge žene da donesu odluke koje će im promijeniti život – neke su doslovno odlazile na put u Italiju, Indiju i Indoneziju, druge su naučile pronaći 10 minuta mira i tišine svaki dan kako bi sebi postavile pitanje što stvarno žele, očekuju … Elizabeth Gilbert postala je primjer žene koja može provesti istinske promjene u svom životu.
Obrazlažući svoju odluku da glumi u filmu Jedi, moli, voli, Julia Roberts izrazila je isto uvjerenje: “Film se temelji na prelijepoj knjizi, na sjajnoj višeslojnoj priči o ženi u određenim godinama, suočenoj s problemima koji su poznati mnogim ljudima. Njezin je potez težak, ali u konačnici donosi oslobođenje i mislim da svi priželjkujemo da ćemo jednoga dana sebe doživjeti na određeni način te doista poduzeti nešto u vezi toga.” Njezini memoari tako su pokrenuli jedan kulturni fenomen, a knjiga Jedi, moli, voli postala je toliko poznata da je 2008. godine Time Magazine Elizabeth Gilbert uvrstio na listu 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu. Knjiga Jedi, moli, voli do sada je objavljena na 30 jezika i prodana u više od 8 milijuna primjeraka.

Elizabeth Gilbert rođena je 1969. godine u Waterburyju u američkoj državi Connecticut. Odrasla je na maloj seoskoj farmi i već je od djetinjstva željela postati spisateljica. Na New York University studirala je političke znanosti. Nakon završenog studija putovala je Amerikom radeći kao konobarica i prikupljala teme za svoje kratke priče koje su objavljene u zbirci Pilgrims. Već s prvom knjigom postiže uspjeh – Pilgrims su bili u užem izboru za nagradu PEN/Hemingway.
U New Yorku započinje novinarsku karijeru i radi za Spin, GQ i New York Times Magazine. Njezin članak objavljen u magazinu GQ o iskustvu konobarenja na Lower East Sideu poslužio je kao osnova za scenarij filmskog hita «Djevojke iz Coyote Bara» (Coyote Ugly). Godine 2000. objavljuje prvi roman Stern Men (priču o krvavim sukobima dva ribarska klana na udaljenim otocima u zaljevu Maine) koji je New York Times uvrstio na listu važnih knjiga objavljenih te godine.
Dvije godine kasnije objavljuje publicistički naslov The Last American Man (istinitu priču o Eustaceu Conwayu, osebujnom promicatelju suživota s prirodom) koji je bio u finalu izbora za dvije prestižne nagrade – National Book Award i National Book Critics Circle Award. Svjetsku slavu stekla je objavljivanjem memoara Jedi, moli, voli 2006. godine te nastavka Sudbonosno ‘da’ koji je objavljen 2010. godine. Trenutno sa suprugom živi u New Jerseyju u kući s vrtom i mnogo kućnih ljubimaca te radi na novom romanu.

Pretraži

Back to Top