Sunce na mojoj koži

Zdrav život Komentari isključeni za Sunce na mojoj koži 20

Bez Sunca nema života. Neophodno je za naše zdravlje. Sunce nas svojim zrakama grije, pokreće uspavanu energiju i potiče stvaranje vitamina D u koži. Ukoliko ne poštujemo njegovu snagu i moć, lako može postati naš neprijatelj.


Sunce emitira brojne zrake među kojima su najpoznatije UVA, UVB i UVC zrake. Ozonski omotač apsorbira veliki postotak tih zraka. UVC zrake su najjače, ali, srećom, ne dospijevaju do Zemljine površine. Gotovo sva količina zračenja koja dolazi do Zemljine površine potječe od UVA zraka. UVA zrake prodiru dublje u kožu gdje oštećuju elastinska i kolagenska vlakna. Potiču stvaranje slobodnih radikala koji oštećuju stanice kože i dovode do prijevremenog starenja (tzv. foto-starenje). Tako smanjuju obrambenu sposobnost kože, a koža postaje dehidrirana, naborana, mlohava i vidljivo starija. UVB zrake mogu uzrokovati crvenilo i teške opekotine.
Preveliko izlaganje može oštetiti rožnicu oka. I UVA i UVB zrake mogu mijenjati strukturu DNA i stvoriti potencijal za razvitak karcinoma kože (npr.melanoma). Izlaganje kože UV zrakama potiče stavaranje melanina. Melanin su mala smeđa pigmentna zrnca koja nakon nekoliko dana sunčanja putuju prema višim slojevima kože. Koža postaje tamnija i poprima bakrenu boju. Stvoreni melanin apsorbira UV zrake i tako štiti stanice u donjem sloju kože od oštećenja. Znači, što je koža tamnija to je otpornija na štetna djelovanja Sunčeva zračenja. Na tržištu se nalaze brojni preparati sa filterima koji apsorbiraju UV zrake. Karakterizira ih SPF faktor koji predstavlja zaštitu samo od UVB zraka.
Što je SPF faktor veći, sposobnost zaštite od UVB zraka je veća. Zaštita od UVA zraka jednako je važna, zato se preporuča odabrati vodootporni proizvod koji štiti od UVA i UVB zračenja. Za djelotvornu zaštitu treba nanijeti debeli sloj svaka 2-3 sata, nakon kupanja i brisanja ručnikom. Za osobe osjetljive kože, trudnice i djecu preporučaju se prirodni filteri koji reflektiraju UV zrake.
Nakon sunčanja s kože je potrebno temeljito isprati ostatke kreme sa zaštitnim faktorom. Ukoliko dođe do blagih opekotina, kožu treba najprije kratko ohladiti a zatim nahraniti uljem gospine trave (kantarionom), maslinovim uljem, shea maslacem ili gelom od aloe vere. Zacjeljujuće, blago protuupalno i rashlađujuće djeluje i eterično ulje lavande (i lavandina).Naglo izlaganje Suncu predstavlja šok za kožu.
Zato,sunčajte se postepeno i kratkotrajno.I za oblačnih i vjetrovitih dana možemo dobiti opekotine, posebno u vremenu najjačeg emitiranja Sunčevih zraka. Imajte na umu da UV zrake reflektiraju od vodene površine i pijeska. Preporuča se djecu do 6 mjeseci ne izlagati direktnom Sunčevom svjetlu. Dobra zaštita je lagana odjeća, naočale i šešir. Prije nekoliko stoljeća bila je cijenjena svjetlija put. I danas se taj trend polako vraća. Blago osunčana koža izgleda mladoliko i, ono najvažnije, zdrava je.
Anamaria Petančić, mag.pharm., fitoaromaterapeut
Preporučujemo : Lavera Sun Sensitive
Više na:
www.pharma-bio.hr ili Facebook: Pharma&Bio

Vladimira Nazora 4, Karlovac, Tel.: 047/649-921
Radno vrijeme: 8-20, subota: 8-14

Pretraži

Back to Top