Sunce, sunce…

Zdrav život Komentari isključeni za Sunce, sunce… 17

Zašto odabrati prirodan preparat za sunčanje? Prirodne tvari koje se nalaze u takvim preparatima uvijek su složene po svom sastavu i sadrže cijeli spektar komponenata koje se djelovanjem međusobno nadopunjuju.


Upravo zbog toga te nas tvari ne štite samo od štetnih UV zraka već štite kožu i od isušivanja od sunca i soli. U pravilu sadrže i brojne antioksidanse (npr.beta-karoten, vitamini A i E) i masne kiseline (npr.linolna, omega-3) koji djeluju i antikancerogeno. Ne manje bitno je i to da hrane i hidriraju kožu te pomažu njenoj regeneriraciji.
Kozmetička linija koju bih tu posebno istaknula je L`erbolario sun linija u kojoj možete naći cijeli niz preparata sa upravo takvim prirodnim sastojcima: od Picolosole krema za djecu, preko raznih krema i losiona za lice i tijelo pa sve do uvijek traženog „pekmeza“ koji vam pomaže da na prirodan način brzo dobijete krasnu brončanu boju tena.
Ako se želite malo poigrati možete i sami napraviti svoj preparat za sunčanje:
Maslac za sunčanje:
Ulje čileanske maline 20 g
Ulje mrkve 20 g
Shea maslac 60 g
Izvažite shea maslac i u posebnu čašicu izvažite ulja. Uz miješanje bez zagrijavanja dodajte ulje u maslac te napunite u prikladnu kutijicu.
Shea maslac treba biti nerafiniran jer samo takav sadržava UV filtere. Na koži stvara film koji je štiti od isušivanja, a daje joj vlažnost i mekoću. Pogodan je i za najosjetljiviju kožu.
Ulje čileanske maline ima visoki stupanj UVA/UVB zaštite, a istovremeno iznimno protuupalno djelovanje. Ulje mrkve (uljni macerat korijena mrkve) bogat je beta-karotenom i vitaminima A i E pa ima snažno zaštitno djelovanje, a uz to potiče tamnjenje kože.
Na svoju kožu ne smijemo zaboraviti ni nakon sunčanja:
Ulje poslije sunčanja:
Kokosovo ulje 30 g
Kukui ulje 70 g
Smilje eterično ulje 20 kapi
Kokosovo ulje na sobnoj je temperaturi u tekućem stanju, a ako je vaše kruto stavite ga kratko na toplo mjesto i vrlo će brzo postati tekuće. Pomiješajte ga sa kukui uljem i na kraju dodajte eterično ulje smilja.
Kokosovo ulje izuzetno hidratizira i obnavlja kožu, uz kukui koji smiruje iritacije, smanjuje crvenilo i hrani kožu. Eterično ulje smilja ima protuupalno, regenerativno i epitelizirajuće djelovanje. Ove pripravke možete primjenjivati i na kosi.
Irena Penić, mag.pharm.
Više na: Biljna ljekarna i trgovina zdrave hrane
www.pharma-bio.hr ili Facebook: Pharma&Bio

Vladimira Nazora 4, Karlovac, Tel.: 047/649-921
Radno vrijeme: 8-20, subota: 8-14

Pretraži

Back to Top