Svjećarsko – medičarski obrt Prstec

Hrana Komentari isključeni za Svjećarsko – medičarski obrt Prstec 43

Intervju: Renata Gorišek – Prstec


Davne 1963. godine gospodin Antun Prstec uz pomoć supruge Dragice pokrenuo je vlastiti medičarsko voštarski obrt na Borlinu, koji je s vremenom postao nadaleko poznat, a njihovi medenjaci, gvirc, licitarska srca te lampioni i svijeće i danas su vrlo traženi. 1999. godine kćerka Renata Gorišek – Prstec preuzima i uspješno vodi Svjećarsko – medičarski obrt Prstec koji trenutno zapošljava 6 djelatnika. Više o samoj ponudi i uslugama rekla nam je Renata Gorišek – Prstec, vlasnica obrta.
"Na području Hrvatske djeluje svega tridesetak svjećara i medičara a od tog broja samo desetak, a među njima smo i mi, imaju kompletnu proizvodnju jer su proizvodnja gvirca, medenjaka i svijeća osnov takvog obrta.

Proizvode izrađujemo po staroj recepturi i provjerenoj tehnici. Imamo tri prodajna mjesta: sjedište obrta Borlin 99, Tržnica na Karlovcu te groblje u Hrnetiću. Kada krenu proštenja i crkvene svetkovine na području Karlovačke županije, svake nedjelje smo prisutni i dajemo naročit ugođaj tim proštenjima sa svojim šatorom gdje imamo veliku ponudu licitarske robe, medenjaka i gvirca.

S ponosom mogu istaknuti da smo od 2008. godine kod HOK-a registrirani kao tradicijski obrt i dobili smo certifikat za cijelu proizvodnju, nakon što je ovlaštena komisija procjenila da je naša radionica u cijelosti tradicionalna. Na osnovu toga dobili smo i sredstva EU koja su namijenjena tradicijskim obrtima kako bi nam olakšali poslovanje.

Naš medenjak je prirodan, nema konzervansa niti aditiva, čisto brašno, puno meda i voda. Med je sa karlovačkog područja, a za našu proizvodnju najposebniji je kesten. Uzimamo dosta i saća i iz saćenog meda dobivamo najbolji gvirc sa najprirodnijim sastojcima i mirisom. Gvirc je vino od meda i jedno od najstarijih pića koje je čovjek konzumirao. Kuha se u velikim bakrenim kotlovima i odleži dva mjeseca u hrastovim bačvama, dobiva se fermentacijom otopine prirodnog meda, a postupak je isti kao i kod proizvodnje vina od grožđa.

Kada se isfiltrira dobiva se čisti gvirc koji sadrži oko 16% alkohola, i kao takav se ne smije prodavati pa se razrijeđuje sa vodom tako da dobivamo gvirc od 4% alkohola i to je onda spremno za prodaju, ali samo na proštenjima i ovdje kod nas, pošto ne postoje markice za gvirc.

Licitarska proizvodnja je specifična i svaki licitar ima svoj način “cifranja”, a proizveden je od jestivih sastojaka. Licitari su namijenjeni darivanju bližnjih povodom posebnih prigoda kao što su vjenčanja, godišnjice, krštenja, rođendani, Valentinovo…
Imamo i veliki izbor proizvoda za mladence koji traže konfete, srca na kojima se ispisuju njihova imena, srca sa slikama, razna pakiranja npr. male bočice gvirca za goste svadbe itd…Posljednjih godina puno se traže i razni ukrasi (zvjezdice, konjići, ukrasi za bor…)

Svi naši proizvodi redovito se kontroliraju u zagrebačkom Institutu za kvalitetu. Posebno bi istaknula svoje djelatnice koje pomažu u osmišljavanju novih proizvoda i samoj proizvodnji. Trudimo se zadovoljiti sve veće potrebe na tržištu, ujedno pazeći na kvalitetu i posebnost naših proizvoda. Svi naši proizvodi su ručno rađeni i sa ljubavlju.

Zahvaljujemo se svim našim vjernim kupcima koji konstantno koriste naše proizvode i pozdravljamo nove. Pozivam vas da dođete u našu medičarnu i osladite se uvijek svježim medenjacima i hladnim gvircom, upoznajte se s našim proizvodima ili izaberite neki poklon za sebe ili svoje najmilije."
Svjećarsko – medičarski obrt Prstec
Borlin 99, Karlovac
T/F: 047 634 280

Pretraži

Back to Top