Svjetski poznati umjetnik Hanibal Salvaro izložio neobičnu skulpturalnu instalaciju na Zagrebačkom Velesajmu

Dom, Gradnja Komentari isključeni za Svjetski poznati umjetnik Hanibal Salvaro izložio neobičnu skulpturalnu instalaciju na Zagrebačkom Velesajmu 18

U suradnji s tvrtkom Wienerberger Salvaro izradio piramidalno strukturiranu instalaciju sastavljenu od Porotherm blok opeke

Zagreb, 21. listopada 2014. – U čast velikog doprinosa Zagrebačkog Velesajma gradu Zagrebu, svjetski poznati hrvatski umjetnik Hanibal Salvaro postavio je na ulazu u velesajam dvodijelnu piramidalnu skulpturalnu instalaciju pod nazivom WIN0114. Instalacija je izrađena od Porotherm blok opeke koju proizvodi tvrtka Wienerberger, a njezinom postavom željelo se naglasiti kako je upravo Zagrebački Velesajam u svome stoljetnom djelovanju bio promotor inovativnih i zanimljivih zamisli. Uspješna suradnja Hanibala Salvara i tvrtke Wienerberger traje gotovo trideset godina.
„Ponosan sam što sam imao prilike izložiti WIN0014 skulpturalnu instalaciju od opeke. Želio sam naglasak staviti na opeku kao iskonski materijal koji omogućava izradu dugotrajnih energetski učinkovitih objekata, a svojim vizualnim svojstvima nagovještava nešto lijepo i korisno. Nadam se da ću imati priliku izložiti slične skulpture na drugim atraktivnim lokacijama u Zagrebu i time potaknuti inovativnije korištenje javnih gradskih površina.“ – izjavio je Hanibal Salvaro.
Umjetnik Hanibal Salvaro izlagao je svoje radove na više od 400 samostalnih i selekcioniranih izložbi u Hrvatskoj i svijetu, a njegova djela su izložena u muzejima i zbirkama SAD-a, Japana, Koreje, Italije, Kanade, Njemačke, Rusije, Srbije i mnogih drugih zemalja. Dobitnik je niza nagrada i priznanja za likovna djela u keramici. Jedini je hrvatski umjetnik keramike koji je dva puta nagrađivan u Firenzi i koji je član Međunarodne akademije za keramiku (IAC) u Ženevi od 1981. godine.
Tvrtka Wienerberger je najveći svjetski proizvođač opeke koji osigurava zdrave, ekonomične i energetski učinkovite materijale i rješenja. Opeka ima minimalni životni vijek od sto godina i idealna je za gradnju energetski učinkovitih objekata na koje je Wienerberger posebno ponosan.
„Velika nam je čast što već dugi niz godina surađujemo sa svjetski poznatim umjetnikom Hanibalom Salvarom i što koristi upravo naš materijal za svoja umjetnička djela. Salvaro na vjerodostojan način kroz svoja umjetnička djela prenosi značajke naših proizvoda koje posebno volimo isticati: ekonomičnost te prirodne i zdrave materijale proizvodene za gradnju objekata koji će trajati dugi niz godina. Veselimo se novim projektima i nastavku suradnje. “ –ovom je prilikom rekao Tomislav Franko, CEE Product manager Wienerbergera.
Hanibal Salvaro poslao je zagrebačkom Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport zahtjev za postavljanje piramidalno strukturalne instalacije na sljedećim lokacijama: u Branimirovoj ulici, Trgu doktora Franje Tuđmana, ispred Nacionalne sveučilišne knjižnice, u maksimirskom parku, na zelenoj plohi u Aveniji Dubrovnik, unutar Zagrebačkog Velesajma i u blizini Aleje skulptura na Savskom nasipu. Postavljanje takvih skulptura uvelike bi doprinijelo imidžu Zagreba kao jedne velike urbane galerije s vizualno atraktivnim ugođajem koja na inovativan način koristi javne površine.


Wienerberger je najveći proizvođač opeke u svijetu i vodeći na tržištu crijepa u Europi. Građevinski materijal i sustavna rješenja od opeke predstavljaju zdrav, ekonomičan i energetski učinkovit način života i time pridonose provedbi energetski učinkovitih građevinskih pojmova kao što su niska potrošnja energije, pasivne ili solarne kuće. Životni vijek od najmanje 100 godina čini Wienerbergerove proizvode one visoke vrijednosti.

Pretraži

Back to Top