TECE u projektu niskoenergetske kuće obitelji Jelušić

Dom, Gradnja Komentari isključeni za TECE u projektu niskoenergetske kuće obitelji Jelušić 46

Kuća je izgrađena po principima zelene gradnje i zadovoljava osnovne uvjete niskoenergetske gradnje.


TECE poznati njemački proizvođač koji je u svijetu poznat kao pionir u području polimernih cijevnih instalacijskih sustava na hrvatskom tržištu je prisutan s vlastitom podružnicom od 2005. godine. TECE je oduvijek bio okrenut prema budućnosti i novim idejama, a obzirom na energetsku učinkovitost proizvoda, a i sve većom potražnjom i potrebom za istim, sudjelovao je u jednom vrlo interesantnom i u Hrvatskoj jedinstvenom projektu izgradnje nisko-energetske kuće obitelji Jelušić. Obitelj Jelušić se u studenom prošle godine uselila u svoj novi dom, a Marko i Renata Jelušić bili su nam ugodni domaćini i sugovornici te su nesebično podijelili sa nama svoja iskustva iz procesa realizacije svoje niskoenergetske kuće. Zajedno sa nama bio je i TECE prodajni savjetnik, gospodin Goran Šoprek, koji je tijekom izgradnje redovno sudjelovao u ovom zanimljivom i medijski dosta praćenom projektu.
Od rušenja stare kuće u Idrijskoj ulici 53 u zagrebačkoj Dubravi do prve prospavane noći obitelji Jelušić u novoj niskoenergetskoj kući prošao je 421 dan. Proces prikupljanja informacija i ideja o budućoj kući trajao je godinama, a od prvog razgovora Jelušića i arhitekta do otvaranja gradilišta prošlo je oko dvije godine. Na gradilištu je radio ukupno 71 radnik od 20 različitih izvođača radova.
Danas su Jelušići ponosni vlasnici niskoenergetske kuće koja će godišnje za potrebe grijanja trošiti oko 40 kWh/m2. Kuća je izgrađena po principima zelene gradnje i zadovoljava osnovne uvjete niskoenergetske gradnje kao što su: dobro isprojektirana i izvedena termoizolacija, povoljna orijentacija i faktor oblika kuće. Ugrađeno je 70m2 prozora s troslojnim izo-staklom koeficijenta prolaznosti topline 0,8 W/m2K što pridonosi smanjenju toplinskih gubitaka. U svoju niskoenergetsku kuću Jelušići su izabrali instalacijski sustav s TECEflex cijevima, zatim štedne TECE vodokotliće kao i TECEdrainline tuš kanalice s rešetkom.
U betonsku cisternu za skupljanje kišnice moći će se prikupiti ukupno 110 m3 kišnice koja će se koristiti za zalijevanje vrta i ispiranje WC-a. Miješalice i tuševi s posebnim štednim funkcijama omogućit će do 40% manju potrošnju pitke vode.
Kuća je izgrađena u 9. potresnoj zoni, stoga je posebna pažnja posvećena projektu statike. Ukupna debljina vanjskih zidova je 50 cm, a na nekim mjestima čak 60 cm, od čega 30 cm debljina Ytong bloka, a 20 cm debljina toplinske izolacije od Multipora. Ugodnu temperaturu u prostoru održavat će dizalicom topline i ventilokonvektorima.
Marko Jelušić o projektu niskoenergetske kuće:
“Vizija naše niskoenergetske kuće je u stvari slijednica naše ideje da se nekako približimo prirodnim materijalima i učinimo svoj život ugodnijim. Usprkos rastućoj cijeni energenata, motiv za zelenu gradnju nije bila primarno štednja, već učinkovita uporaba energije s minimalnim utjecajem na okoliš.
Educirali smo se o materijalima koji su trenutno prisutni na tržištu i važno nam je bilo da vidimo koliko su dostupni materijali koji su inovativni u gradnji i kada su se posložile sve kockice slijedili smo svoju viziju odnosa prema materijalima. Moj otac je izvrstan industrijski arhitekt, vrlo je cijenjen i ima iza sebe velike projekte u Hrvatskoj i šire. Od njega sam puno naučio, živio sam sa arhitekturom i promatrao oca kako radi svoje projekte doma i to me je jako zanimalo. Kroz njega sam upoznavao materijale, on je imao jako dobar pristup i ostane vam to negdje pohranjeno što mi je ipak olakšalo ovaj put koji smo prošli u izgradnji našeg obiteljskog doma.
Supruga Renata i ja znali smo što želimo i godinama smo se pripremali i prikupljali informacije, usklađivali vizije i tek kada smo imali jasnu predodžbu kakvu kuću želimo, obratili smo se arhitektu. Kod gradnje nove kuće važno je već u fazi idejnog projektiranja u suradnji s projektantom predvidjeti sve što je potrebno da se dobije kvalitetna i optimalna energetski efikasna kuća.
Projektant kuće je Magnituda projekt i izabrali smo ih zato što su najviše razumjeli nove materijale i najviše smo se suglasili sa njegovim mišljenjem.
Graditeljstvo je vrlo konzervativno i tromo i dok slijedite svoju viziju svaka nova inovacija vas dotakne i onda ste primorani ući u bit stvari, proučiti njezina svojstva i sve popratno. Vrlo je popularno baratati pojmovima niskoenergetske gradnje, no mnogi koji je upotrebljavaju u stvari malo znaju što to točno znači.
Iako niskoenergetski objekt u konačnici ne troši puno energije, nažalost da biste izgraditi takav objekt potrošit će se silna energija od svih tih materijala koji se ugrađuju pa do raznih sustava grijanja /hlađenja. Premda iznimno cijenimo prirodne materijale, u nekim slučajevima oni su bili teško dostupni i često su mnogo puta skuplji od konvencionalnih rješenja. Sve što smo mogli ostavili smo u izvornom obliku jer nismo željeli prikriti prirodnu ljepotu materijala.
Najbitnije je što smo mi htjeli odabrati izvođača sa kojim možemo komunicirati i koji je iskren. Mi smo imali 11 izvođača sa kojima smo komunicirali, napravili sastanke dobili ponude, i onda su se iskristalizirale stvari. Istaknuo bi jedan primjer klasičnog hrvatskog poslovanja, jedina firma koja je deklarirana da se bavi izgradnjom niskoenergetskih kuća, čovjek dođe i ne zna objasniti svoju ponudu, dolazi na sastanak i kaže: Mi ćemo sve to. Kada smo shvatili s kime možemo komunicirati i tko će nam dati iskren i istinit odgovor za bilo koje pitanje onda smo krenuli. Tu smo već eliminirali veliki i bitan problem za kasnije.
Morate uspostaviti kvalitetan odnos sa izvođačima, a to vam je da vam izvođač vidi da ga vi cijenite, ali da ste i iskreni prema njemu. Svaka kritika – sve što smo željeli pitati mi smo pitali, važna je povratna informacija i prema svakom izvođaču kao i radniku na našem gradilištu, ako ga vi cijenite onda dobivate i njihovu dobru volju natrag te apsolutno ravnopravno ulazite u odnos i za uzvrat dobivate kvalitetno izvođenje
Kroz sve to ste anulirali drugi tip problema, a to je radnik – anulirali ste nekvalitetno izvođenje bez obzira na reference koje ima ta tvrtka. Ja sam dnevno fotografirao radove, snimao sve detalje i kada izvođači vide da pratite njihov rad drugačije se odnose prema poslu.

Za TECE smo se odlučili i odabrali ih zbog njihove kvalitete. Izabrali smo instalacijski sustav s TECEflex cijevima koje imaju odlične izolacione karakteristike. Još bi naglasio i fleksibilnost i protočnost njihovih cijevi jer jedini imaju na tržištu opciju da spoj ne sužava profil cijevi, a ako se cijev i prelomi ona se vraća u prvobitni položaj. To daje određenu sigurnost prema izvođačima radova. Izabrali smo i TECE štedne vodokotliće zbog kombinacije dvokoličinskog ispiranja i ispiranja s 4,5 litre.
Zahvaljujući dvokoličinskoj tehnici ispiranja, u slučaju manje potrebe koristi se manje ispiranja sa samo 3 litre vode. Prvi puta kada sam pustio vodu gledam, drugi put rekao bi u šali “što manje kapneš to i on pusti manje vode”.
Kotlići se napajaju kišnicom iz betonske podzemne cisterne koja se nalazi ispod terase i tako dodatno štedimo pitku vodu. Kišnica koja se prikuplja sa krova kuće prolazi kroz mehanički sustav filtracije kako ne bi došlo do oštećenja plovka i ventila u vodokotliću.
U kupaonicama smo uklonili sve suvišne elemente koji zauzimaju dragocjen prostor, stoga smo postavili TECEdrainline tuš kanalice odnosno linijsku odvodnju u ravnini s podom. Ona je izrađena u jednom komadu hladno prešanog inoksa koji je varen na samo 4 ruba.
Prednost tako izvedene tuš kanalice je ta da nemate nikakve nepotrebne spojeve unutar kanalice koji bi kasnije u doticaju s vodom ili tekućinama za održavanje korodirali, a mogućnost začepljenja takve kanalice je svedena na minimum jer u ponudi postoji nekoliko vrsta sifona za odljev vode iz TECEdrainline tuš kanalice. Održavanje takve kanalice je vrlo jednostavno, dovoljno je samo krpicom pokupiti preostale kapljice, a u sifonu se nalazi i posebno sito koje sprječava vlasi kose da uđu u odvod i tako začepe odvodnu cijev.
I na kraju, ako želite kvalitetan objekt morate se tome posvetiti i zbog sebe morate ući u najnovije standarde graditeljstva, pratite što se događa i izvan naše zemlje, vani su puno napredniji i informirajte se. Vidite što od toga imate u Hrvatskoj i to probajte uklopiti i primijeniti. Nadamo se da smo svojim iskustvom koje smo prenijeli u brojnim objavljenim tekstovima i reportažama na internetu, tiskanim izdanjima i TV-u razbili mitove o skupoj i kompliciranoj zelenoj gradnji.”
Goran Šoprek, prodajni savjetnik TECE-a o projektu:
Čestitam obitelji Jelušić na useljenju i želim istaknuti kako TECE uvijek pokušava napraviti jedan partnerski odnos i važno nam je da i nakon završetka ovog projekta TECE ostane partner dugi niz godina. Pratili smo izgradnju ovog objekta od početka pa evo sve do useljenja. U našem prodajnom timu su ljudi koji imaju višegodišnje iskustvo u instalaterskom poslu i uvijek smo na terenu kako bi mogli pomoći u iznalaženju kvalitetnih rješenja.
Prilikom odabira cijevnog sustava, obitelj Jelušić postavila je uvjet sigurnosti, nepropusnosti i naravno dugotrajnosti sustava kako pitke vode tako i grijanja. Instaliran je TECEflex sustav, koji je u proteklih 20 godina ugrađivan u milijunskim količinama diljem svijeta.
Jedna stara kineska poslovica kaže: “Tekuća voda ne stoji” što nam govori da je već 2000 godina poznato kako čista voda mora ostati u pokretu. TECEflex instalacija pitke vode u cirkularnom cijevnom sustavu koristi taj princip, čime instalacija zadovoljava najviše higijenske standarde. “Pokret” odnosno bolja protočnost pitke vode u cijevima, omogućena je posebnim sustavom stezne navlake, kojom se cijev ne sužava nego proširuje, a spoj se u konačnici steže aksijalnom tehnikom. Presjek cijevi pritom ostaje gotovo u potpunosti očuvan. Dodatna prednost TECEflex sustava je upotreba istog fitinga za sve instalacije – ne može doći do zabune!
Potaknuti niskoenergetskim i “zelenim” razmišljanjem, obitelj Jelušić odlučila se za TECE ugradbene vodokotliće. Dvokoličinskom tehnologijom ispiranja, te mogućnošću velikog ispiranja sa samo 4,5 litre, obitelj Jelušić ostvariti će godišnje, samo na ispiranju WC-a i do 25% uštede u potrošnji vode. Vrlo bitan podatak ukoliko uzmemo u obzir da je voda bogatstvo koje teče čim odvrnemo slavinu ili aktiviramo ispiranje. Niskoenergetski čimbenik TECE ugradbenih vodokotlića, samo je jedan od mnogih prednosti TECE tehnologije ispiranja. Ne smijemo zaboraviti TECE izljevni ventil, kojim se pritisak ispiranja može ne samo smanjiti nego i povećati, a za koji je TECE 2009. godine dobio nagradu Design Plus za tehnologiju uštede vode kao i univerzalnu primjenu. Pored jednostavne ugradnje i održavanje TECE ugradbenih vodokotlića vrlo je jednostavno. Kod zamjene ventila nije potrebno rastavljati ili otvarati pojedine dijelove: ventil čini jedinstvenu cjelinu u kojoj su svi dijelovi međusobno čvrsto spojeni. Posljednja, ali ne i manja bitna prednost je naravno kompatibilnost svih modela TECE aktivacijskih tipki sa svim modelima TECE ugrabenih vodokotlića.
Obitelj Jelušić je prepoznala inovativna rješenja naše tvrtke i odabrala je TECEdrain-line kanalice. Asortiman TECEdrainline sastoji se od sedam različitih dizajniranih rešetaka od nehrđajućeg čelika u poliranoj ili četkanoj obradi te utora “plate” koji omogućava adaptaciju u skladu s pokrovom poda. U ponudi su također i kanalice sa staklenim umetkom u tri različite boje: bijeloj, crnoj i zelenoj, pri čemu je staklena izvedba moguća samo na ravnim kanalicama, kao i kanalice za prirodni kamen.
TECE d.o.o.
Fallerovo šetalište 16
HR-10 000 ZAGREB
Tel: +385 1 3079-000
Fax: +385 1 3079-048
[email protected]
www.tece.hr

Pretraži

Back to Top