Tko je osvojio knjigu ”Sloboda”?

Nagradne igre Komentari isključeni za Tko je osvojio knjigu ”Sloboda”? 13

Promoizlog.net u suradnji s izdavačkom kućom V.B.Z. poklanja svojim posjetiteljima 2 primjerka knjige “Sloboda“ Jonathana Franzena.


Dobitnici knjige su:
Matej Cindrić
Ivanka Jozić
Čestitamo dobitnicima.
Malo tko bi se usudio svom romanu dati naslov Sloboda koji obvezuje i lako navodi na skretanje u sladunjave vode u kojima začin čine sloboda i ljubav, a da ostane na visini zadatka – da bude ironičan i zahtjevan, ozbiljan i sveobuhvatan.
Kao da je izišao iz Tolstojeva šinjela, Franzen je (nakon devet godina rada) napisao roman koji pokriva sve što je nesloboda u današnjem svijetu – ekološko razaranje, pohlepa, korporacije, rat (u Iraku), kapitalizam, a s njima i najvažnije međuljudske odnose – rodbinske relacije, prijateljstvo, ljubav, seks, preljub.
Franzenovi likovi briljiraju u dijalozima, a kombiniranje tehnika – dnevnik s pripovijedanjem u prvom licu s objektivnim pripovjedačem u trećem licu – iznimno dinamizira priču i njezine paralelne tokove. Podrobni opisi kapitalističkih/korporacijskih makinacija i djelovanja novca za Franzena nisu samo poligon razotkrivanja velikih prevara u suvremenom svijetu nego i područje na kojem se izoštruje moral pojedinca – makar i kroz greške; Franzenovi se junaci osvješćuju i potom odupiru globalističkoj pošasti s vrlo jasnim etičkim stavom: Ne, nismo svi na prodaju, ne, nismo svi spremni izdati prijatelja, ne, nismo svi lakomi na novce.
U suvremenoj književnosti dominira antimoral, nasilje prolazi bez osude. U Franzena dominira onaj trenutak (zaboravljene) ljudskosti koji dovodi do ganuća.
»Roman koji je istovremeno zanimljiva priča o disfunkcionalnoj obitelji i neizbrisiv portret našeg vremena.« The New York Times
»Književni genij našeg vremena… Suvremeni klasik… Sloboda je roman godine, roman stoljeća.« Guardian
»Roman upravo o tome kako danas živimo.« Time
»Zaboravite 3D filmove, ovo je 3D roman. Likovi su životni; njihova prošlost, sadašnjost i budućnost. Uistinu žive svoje živote… To je štivo koje se ne ispušta iz ruku, a pritom i umjetnost… Blaženstvo.« Evening Standard
Jonathan Franzen rođen je 1959.godine u Chicagu. Kao novelist i esejist svijet je osvojio svojim trećim romanom "The Corrections" koji je 2001.godine osvojio nekoliko prestižnih nagrada od kojih moramo izdvojiti "National Book Award".

Pretraži

Back to Top