Tko je osvojio knjigu „Ulicama kružim ne bih li se sreo“

Nagradne igre Nema komentara na Tko je osvojio knjigu „Ulicama kružim ne bih li se sreo“ 13

V.B.Z i Promoizlog.net poklanjaju vam 2 primjerka knjige „Ulicama kružim ne bih li se sreo“ doajena hrvatskog radijskog novinarstva Voje Šiljka.


Knjige su osvojili:
Ivanka Klarić
Mario Dominiković
Ova knjiga spomenar je i spomenik jednoj generaciji i epohi unutar pol stoljeća, nikako zlatnoj, ali po mnogočemu blistavoj, za kojom mnogi još uvijek žale i često ju prizivaju, po dobru spominju u obiteljskim i poslovnim razgovorima, u kulturnim krugovima. S druge pak strane, ova je knjiga i oštroumni zapis o »novom dobu« i »javnim djelatnicima«, o veličini malenih i bijedi velikih, o jednostavnosti i ljepoti života, kada ga se živi otvorena srca i bez kalkulacija – ne daj bože naknadnog švercanja vlastitog života – čestito i pošteno (…)
U svakoj od nanizanih 380 priča, najmanje jedno ili dva, a ponegdje i više lica, iz prve ruke i u prvom licu jednine, kao krunski svjedoci i sudionici pričaju i svjedoče – a trača i prostakluka nigdje i nijednog! Nema ogovaranja i vulgarnog podbadanja, bilo da se radi o mrtvima, bilo o živima, ispred ili iza plota, ispred ili iza zastora, ispred ili iza kamere, prije ili poslije predstave (…)
Ovaj Vojin liber memorabilium došao nam je u ruke u pravi čas, u vremenu bez stila i kriterija, estetskog i etičkog, u momentu kada nas muče egzistencijalističke brige i esencijalističke dileme; došao je na vrhuncu pretvorbenih i tranzicijskih vremena, opasnih veza kojima je strano svako gospodstvo i čast, uzvišenost duha i ljudsko dostojanstvo, a ispraznost u našem društvu i kulturi postali su in.
Stoga jamčim da će vas ova antologija vedrog duha obradovati i oraspoložiti, ma kojem naraštaju čitatelja pripadali. Božo Rudež
Prije 41 godinu Vojo Šiljak donosio je budućnost ne samo na radio nego i na televiziju. S kolegama Zvonkom Zmazekom i Dobroslavom Silobrčićem bio je začetnik modernog talk-showa na ovim prostorima. Karijeru je započeo na televiziji 1965., ali njegova najveća ljubav ostao mu je radio. "Taksi za Babilon" i "Zeleni megaherc" emisije su koje se i danas pamte, a mlađe generacije o njima slušaju od svojih roditelja ili baka i djedova. Voju Šiljka smatraju jednim od začetnika suvremene hrvatske radiofonije. Na Radio Sljemenu je vodio odličnu emisiju "Ulicama lutam ne bih li se sreo" koja je naprasno ukinuta.

Leave a comment

Pretraži

Back to Top