Tko je osvojio knjigu „Ulicama kružim ne bih li se sreo“

Nagradne igre Komentari isključeni za Tko je osvojio knjigu „Ulicama kružim ne bih li se sreo“ 19

V.B.Z i Promoizlog.net poklanjaju vam 2 primjerka knjige „Ulicama kružim ne bih li se sreo“ doajena hrvatskog radijskog novinarstva Voje Šiljka.


Knjige su osvojili:
Ivanka Klarić
Mario Dominiković
Ova knjiga spomenar je i spomenik jednoj generaciji i epohi unutar pol stoljeća, nikako zlatnoj, ali po mnogočemu blistavoj, za kojom mnogi još uvijek žale i često ju prizivaju, po dobru spominju u obiteljskim i poslovnim razgovorima, u kulturnim krugovima. S druge pak strane, ova je knjiga i oštroumni zapis o »novom dobu« i »javnim djelatnicima«, o veličini malenih i bijedi velikih, o jednostavnosti i ljepoti života, kada ga se živi otvorena srca i bez kalkulacija – ne daj bože naknadnog švercanja vlastitog života – čestito i pošteno (…)
U svakoj od nanizanih 380 priča, najmanje jedno ili dva, a ponegdje i više lica, iz prve ruke i u prvom licu jednine, kao krunski svjedoci i sudionici pričaju i svjedoče – a trača i prostakluka nigdje i nijednog! Nema ogovaranja i vulgarnog podbadanja, bilo da se radi o mrtvima, bilo o živima, ispred ili iza plota, ispred ili iza zastora, ispred ili iza kamere, prije ili poslije predstave (…)
Ovaj Vojin liber memorabilium došao nam je u ruke u pravi čas, u vremenu bez stila i kriterija, estetskog i etičkog, u momentu kada nas muče egzistencijalističke brige i esencijalističke dileme; došao je na vrhuncu pretvorbenih i tranzicijskih vremena, opasnih veza kojima je strano svako gospodstvo i čast, uzvišenost duha i ljudsko dostojanstvo, a ispraznost u našem društvu i kulturi postali su in.
Stoga jamčim da će vas ova antologija vedrog duha obradovati i oraspoložiti, ma kojem naraštaju čitatelja pripadali. Božo Rudež
Prije 41 godinu Vojo Šiljak donosio je budućnost ne samo na radio nego i na televiziju. S kolegama Zvonkom Zmazekom i Dobroslavom Silobrčićem bio je začetnik modernog talk-showa na ovim prostorima. Karijeru je započeo na televiziji 1965., ali njegova najveća ljubav ostao mu je radio. "Taksi za Babilon" i "Zeleni megaherc" emisije su koje se i danas pamte, a mlađe generacije o njima slušaju od svojih roditelja ili baka i djedova. Voju Šiljka smatraju jednim od začetnika suvremene hrvatske radiofonije. Na Radio Sljemenu je vodio odličnu emisiju "Ulicama lutam ne bih li se sreo" koja je naprasno ukinuta.

Pretraži

Back to Top