Tko je osvojio "Nulti meridijan"?

Nagradne igre Komentari isključeni za Tko je osvojio "Nulti meridijan"? 21

Krenite na uzbudljivo 97 dana dugo putovanje oko svijeta! Promoizlog.net i Naklada Ljevak poklanjaju vam 2 primjerka novog romana Hrvoja Šalkovića.


Dobitnici knjige su:
Igor Mavrović
Krešimir Fištrović
Nulti meridijan je autobiografski, putopisni roman koji se oslanja na Šalkovićevo devedeset i sedam dana dugo putovanje oko svijeta. U tom je periodu putovao Rusijom, Mongolijom, Kinom, Korejom, Japanom, Filipinima, Malezijom, Singapurom, Indonezijom, Australijom, Novim Zelandom, Čileom, Antarktikom, SAD-om te karipskim državama. Šalković je doslovno putovao, svojim osebujnim načinom, koji podrazumijeva gibanje luđačkim tempom, bez odmora i sna. Za razliku od većine turista i putnika koji uglavnom nekamo odlete, pa tamo borave, Šalković zaista putuje.
Sukladno modernom putopisnom štivu, on sebe stavlja u središte priče, progovara o svojem osobnom viđenju upijanja životnih iskustvo koje nudi cesta, ne idealizira niti jednu društvo, grad ili građevinu. Jedino što idealizira je putovanje samo. Put ovom piscu velikodušno nudi interakciju s mnogim osebujnim likovima, koje opisuje kao ljude koje je ‘teško vidjeti čak i na televiziji’. Pisac se s njima druži, provodi, povjerava im se i sluša njihove životne ispovjedi. Kada progovara o zemljama ili gradovima, on ih promatra i opisuje očima sretnog djeteta, koje zaigrano i opušteno skita planetom.
Roman je lišen pretencioznog traganja za ‘prazninom taštine’, pisan je u duru, na vedar način. U ovom romanu Šalkovića nije bilo strah ogoliti se do potpunosti. Nulti meridijan je potpuno autentično štivo, romaneskna verzija putnog dnevnika, svi su događaji i likovi potpuno stvarni a svaka je rečenica istinski proživljena. Šalković je prvi čovjek iz Hrvatske, i iz čitave regije koji je proputovao stotinu zemalja na svih sedam kontinenata. Roman Nulti meridijan je vrhunac njegove putničke i spisateljske karijere.
Hrvoje Šalković je dosada objavio zbirku priča ‘com.opnci.com.obojci’ (Buvina, 2002), te romane ‘Pala karta’ (Nova stvarnost, 2003), ‘Pravi se da ovo nisi vidio’ (VBZ, 2006), ‘Zec na mjesecu’ (VBZ, 2007), ‘Oko cucka pa na mala vrata’ (Profil, 2008) i ‘Kombinacija d.o.o.’ (VBZ, 2009).
Ronija je s morskin pasima na Galapagosu, a nije Steve Irwin? Jaha je slona u džungli Laosa, a nije Rambo? Plesa je s Kubankama u Havani, a nije Hemingway? Bacija je prsten u dubine Klete gore, a nije Frodo? Dame i gospodo, to je Hrvoje Šalković! Peter Pan hrvatske, ne samo putopisne literature, sritno dite i Gonzo-stroj u jednoj osobi, živa "kombinacija d. o. o." force, ideje i ludila. Shale je i brat iz "Kluba sedam kontinenata", a o bratu se ne može puno govorit, njega se jednostavno voli. Možda jednom nagovorimo i vrhovnika Stipu na onu sedmicu na ramenu… Robert Pauletić
Hrvoje Šalković najveći je brijač suvremenog hrvatskog putopisa. Dok se ja još ne stignem okrenuti po dolini Kalaša, on je već prozujao preko tri kontinenta i zapio se na 23 tuluma, promijenivši 8 zrakoplova i 14 zemalja, bez da je dotaknuo krevet. Putnik kojega ne drži mjesto i koji na putu ne mokri dva puta u istom zahodu brzi je Gonzales među hrvatskim putnicima i najbolji promotor putovanja kao permanentnog partyja. Jasen Boko

Pretraži

Back to Top