Tko je osvojio "Veliku jelu"?

Nagradne igre Komentari isključeni za Tko je osvojio "Veliku jelu"? 17

U suradnji s V.B.Z.-om dijelimo dva primjerka knjige „Velika jela“ Susanne Tamaro. Ova poetična i ekološka priča, koja nas ispunjava ljubavlju i nadom, razigrana je oda prirodi i čovjekovoj mogućnosti za promjenom.


Na nagradno pitanje:
Kako se zove autorica knjige Velika jela? (Odgovor: Susanna Tamaro)
točno su odgovorili i izvučeni:
MARIJA BENČIĆ
IVAN PETEK

Očaravajuća knjiga za djecu i odrasle o ljubavi, vjeri i životnoj hrabrosti
Maleno sjeme padne na šumsku čistinu, samo se usadi u zemlju i nikne u prekrasnu jelu. Susjedi iz šume su ljubomorni na nju jer dodirnula ju je carica Sisi i pod njezinim granama ručala s carom Franjom Josipom. U njezino sjećanje urezani su stihovi i šaputanja zaljubljenih parova koji su nalazili utočište ispod njezine goleme krošnje.
Lijepa i veličanstvena, okupana zorom i zrakama sunca na zalasku, jela promatra dane koji postaju godine, godine koje postaju stoljeća, a ona ostaje ista. Za to vrijeme u svijetu se događaju ratovi i zelena ljepotica već prepoznaje njihove mirise i bol. Ona svjedoči i izumu prvih traktora, radija, televizora i promatra ljudski »napredak«.
Jednog jutra stižu drvosječe, sjeku jelu i prevoze u Rim kako bi je pretvorili u božićno drvce na Trgu svetog Petra. Ušuškana među njezinim granama, na njoj ostaje vjeverica Crik koja se probudi ljutita i nimalo joj se ne svidi promjena krajolika. Maleni Crik želi spasiti jelu, a njemu se pridružuje i golub koji ga upozorava da je za ostvarenje tog cilja ipak potrebno čudo. Za vrijeme božićne mise, izazivajući neočekivanu pomutnju, Crik moli papu za pomoć…

Pretraži

Back to Top