Tri šalice čaja

Kultura Komentari isključeni za Tri šalice čaja 16

Naklada Ljevak vam predstavlja Bestseler New York Timesa. Izvanredno osobno putovanje u službi mira…izgradnjom škole po škole. Autori knjige: Greg Mortenson i David Oliver Relin.


Primjer da ponekad neuspjesi dovode do velikih postignuća je neuspio pokušaj Grega Mortensona iz 1993 da se popne na K2, drugu najvišu planinu na svijetu. Zanimljivo da je Greg Mortenson za taj pothvat bio i dodatno motiviran – želio je odati počast preminuloj sestri tako što će na vrhu planine ostaviti njezinu ogrlicu.
No iznenada se razbolio i sedam tjedana proveo u malom pakistanskom selu Korphe. Siromašnim seljacima, koji su mu zapravo spasili život, obećao je da će sagraditi školu, no taj poduhvat je bio mnogo teže ostvariv nego što se nadao, ponajprije zbog lokalne korupcije i globalne netrpeljivosti. No Monterson nije čovjek koji lako odustaje i njegov projekt je izrastao u Institut Centralne Azije i koji dosada broji pedesetak izgrađenih škola po pakistanskim i afganistanskim selima.
U knjizi Tri šalice pratimo uzbudljivu humanitarnu priču, čiji glavni lik, Greg Mortenson, posjeduje nevjerojatnu tvrdoglavost, strpljenje i šarm, i gotovo bez prebijene pare uspijeva sakupiti dovoljno novaca da bi izvršio obećano. Montersonu ne pada ništa teško jednom kad spozna da je darovit za gradnju škola i stvaranje novih prijatelja u ledenim visinama Karakoruma i udaljenim pustinjama Waziristana. Tri šalice čaja je očaravajuća i napeta knjiga koja će podjednako osvojiti čitateljska srca zanimljivim opisima neprijateljstava i neobičnih prijateljstava.
Suautor Tri šalice čaja David Oliver Relin pomno opisuje Mortersonove napore stvarajući snažne portrete seoskih starješina, prevaranata, filantropista, mudžahedina, Talibana, ambicioznih učenica i najčešće običnih i poštenih muslimana. Mortenson i Relin promoviraju ideju da se Sjedinjene Američke Države umjesto oružane borbe protiv islamskog ekstremizma trebaju ublažavati siromaštvo i omogućavati razvoj obrazovanja, pogotovo djevojčicama. Relin piše kako se Mortenson borio protiv terorizma upravo onako kako njegova domovina nije željela – izgradnjom cesta, kanalizacija i škola, u dijelu svijeta gdje se na sve američko, svakako ne bez razloga, gleda neprijateljski, i baš je zato ova knjiga naposljetku i postala planetarno popularni bestseler.

Pretraži

Back to Top