U subotu počinje speleološko znanstvena ekspedicija Srednji Velebit

Hobby, Sport Komentari isključeni za U subotu počinje speleološko znanstvena ekspedicija Srednji Velebit 26

U organizaciji karlovačkih udruga Osmica i Ursus spelaeus u subotu počinje speleološko znanstvena ekspedicija Srednji Velebit.

Ekspedicija za cilj ima istraživanje i otkrivanje novih speleoloških pojava na području Srednjeg Velebita te donošenje novih spoznaja o životu i postanku tih rijetkih krških fenomena. Među najvažnije prirodne vrijednosti Republike Hrvatske pripadaju i podzemni krški fenomeni, odnosno speleološki objekti: špilje i jame. One su iznimni elementi geomorfološkog bogatstva Hrvatske, ali ujedno i paleontološka i arheološka nalazišta te jedinstvena podzemna staništa sa stenoendemičnom, rijetkom, često još i znanstveno neopisanim vrstama, špiljskom faunom. Speleološki objekti su ujedno i potencijalni promotivni, edukativni i turistički elementi koji još uvijek nisu dovoljno aktivirani.
Udruga Osmica na području grada Karlovca djeluje tek nešto više od 6 mjeseci a okupila je 130 uglavnom mlađih članova. Iza udruge su mnogobrojni planinarski izleti, uspješno provedena mala planinarska škola Klinci i Klinceze čiji je program prošlo 30 karlovačkih mališana, članovi udruge školovali su se za vodiče Hrvatskog planinarskog saveza te su proveli desetak radionica u suradnji sa Gradskom knjižnicom Ivan Goran Kovačić i Gradom Karlovcem.
Za jesen iz udruge Osmica najavljeno je održavanje Opće planinarske škole, Male planinarske škole Klinci i Klinceze te 26.09. na starom gradu Dubovcu Festivala Speleo Filma koji se profilirao kao međunarodna smotra igranog i dokumentarnog speleološkog filma. Sve o radu ove mlade karlovačke udruge može se pronaći na www.osmica.hr
Damir Basara

Pretraži

Back to Top