Urban & 4 predstavljaju novi singl:Kundera (Atom)

Glazba Komentari isključeni za Urban & 4 predstavljaju novi singl:Kundera (Atom) 18

Kunderu od danas (14.05.), narednih tjedan dana, premijerno slušajte na frekvencijama Soundset nacionalne radijske grupe!


Dvotjedna izolacija Urbana & četvorke rezultirala je brojnim snimljenim pjesmama, a prva koju vam poznati Riječani predstavljaju je pjesma "Kundera" (radnog naziva "Atom"), koja najavljuje skori izlazak istoimenog EP-ja, u izdanju Aquarius Recordsa.

"Veliki dio tekstova je ovaj puta nastao samo kao skraćena verzija neke priče ili, kao u slučaju pjesme "Kundera", kao dio neke igre. Razmišljao sam o mogućnosti odluke gdje bi mogao, svaki atom koji mene čini upravo ovakvim kakav jesam, nastaviti svoje postojanje nakon moje smrti. Par dana sam radio na popisu, uključio sam i ostale članove svoje obitelji pa su i oni počeli stvarati liste putovanja svojih atoma. Uglavnom, malo po malo, stvorili smo svojevrsnu igru. Igru koja zapravo postaje neka vrsta oporuke. Sigurno je da će svaki naš atom i nakon našeg postojanja nastaviti svoje putovanje kroz razne oblike, od prašine pa do nečije moždane stanice, pa zašto mi ne bismo još za života samom svojom željom već utjecali na to?
U vrijeme dok smo doma mozgali i smišljali sve zamršenije i luđe nove uloge naših atoma, završavao sam čitati "Besmrtnost", Milana Kundere. Nakon takve knjige, čovjek mora zastati i zapitati se kako dalje… I što je još gore, zašto dalje? Naravno, mislim na pisanje, a ne život (makar je to kod nekih nerazdvojivo) Kundera je napisao sve što treba napisati. Ne ostavlja prostora iza sebe. Nakon zatvaranja njegove knjige ostaje samo vakuum. Unutar korica je čitav svemir. Naravno da sam poželio biti dijelom te njegove sile. Nažalost, takav pisac, a takvih ima puno :), izazove kod mene stanje gdje se pitam što ja uopće radim u životu? Osjećam se kako nisam sposoban biti ni štitonoša takvim veličinama kod kojih riječi cure i upisuju se kao da su dijelovi jedine moguće spajalice ili šifre, a svi mi ostali samo nabadamo slova u mraku.
Takvo stanje obično potraje par dana, a onda dođe faza gdje sam sretan što mogu težiti nečem tako velikom i dalekom i što mi je to zapravo nemoguće dosegnuti za ovoga života. Dakle, postoji oporuka, postoji priča nabrajalica i postoje majstori koji svojom tintom zapisuju šifre vremena i prostora. Pjesma "Kundera" je samo soundtrack toga" napisao je danas Damir Urban na svom blogu koji u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Kundera (Atom):
glazba: Markovski/Toman/Urban
tekst: Urban
aranžman: Bradaschia/Bratonja/Markovski/Toman/Urban/Pasarić

Autorica fotografije: Milica Czerny Urban

Aktivnosti Urbana & 4 pratite na službenom Urbanovom Facebooku.

Pretraži

Back to Top