Uspješna sezona u Zorin domu sa čak 350 manifestacija

Kultura Komentari isključeni za Uspješna sezona u Zorin domu sa čak 350 manifestacija 36

Kazalište Zorin dom ostvarilo je vrlo uspješnu kazališnu sezonu 2016/2017 u kojoj je odigrano 350 predstava i drugih programa, a gledalo ih je 82436 gledatelja. Sezona je trajala od 1. rujna 2016. do 31. kolovoza 2017. godine te je ostvaren prihod preko milijun kuna.

Sudjelovalo se na  21 festivalu od čega na 4 inozemna festivala (Litva, Turska, Bosna i Hercegovina), a gostovalo se u brojnim gradovima i manjim mjestima. Odigrane su četiri nove premijere, a od mnoštva osvojenih nagrada potrebno je istaknuti Nominaciju za nagradu hrvatskog glumišta u 2016. u kategoriji za najbolju lutkarsku predstavu (lutkarska predstava “Veliko pužovanje”) ili predstavu za djecu i mlade. Baletni i dramski studio Zorin doma pohađalo je 400 djece.

U narednoj sezoni 2017/2018 očekuje nas nekoliko premijera, a prva će igrati 29. rujna u 20 sati. Riječ je o novoj predstavi profesionalne produkcije “Važno je zvati se Ernest”, autora Oscara Wilde u dramaturškoj obradi Ane Prolić i režiji Maria Kovača. Dramski studio Zorin doma priprema premijeru predstave “Jaje” autora Zlatka Krilića u režiji Sanje Hrnjak koja je planirana za studeni, a u drugom djelu sezone predstavit će se još dvije nove premijere: “Dobri čovjek Bažulek”, autor Nino Škrabe, režija Georgij Paro, koprodukcija kazalište KNAP i kazalište Zorin dom te nova dječja predstava autorice Petre Cicvarić “U potrazi za slovom R” za čiji je tekst autorica Petra Cicvarić osvojila treće mjesto na natječaju za najbolji tekst za djecu i mlade “Mali Marulić” u Splitu

PREMIJERA: “Važno je zvati se Ernest”

Za početak nove sezone Zorin dom donosi inscenaciju najpoznatijega  dramskog djela rodonačelnika imidža, stila, travestije i nepopravljivog kozera, velikog pisca Oscara Wildea “Važno je zvati se Ernest”.

Ne znajući jedan  za drugoga, prijatelji Ivan i Otokar stvaraju dvostruke identitete koji im omogućuju odmak od okoline (od uloga i pravila koje im one nameću), ostvarivanje ciljeva, poigravanje društvenim konvencijama, slobodu i – zabavu. I možda bi sve to prošlo nezapaženo da obojica ne uzimaju ime Ernest, koje zbog značenja (onaj koji pokazuje ozbiljne osjećaje, tko je pouzdan i istinit), postaje jedan od glavnih razloga naklonosti djevojaka u koje se zaljubljuju. I sve bi to možda prošlo uz manje zapleta i nesporazuma da tu nije i pitanje davno nestalog djeteta, jedna stara ručna torba, tabakera s posvetom, stroga teta i guvernanta tajanstvene prošlosti. Ovako će se sve ispreplesti u iskričavu komediju zabuna, punu Wildeovih duhovitih (često i zajedljivih) opservacija o muško – ženskim odnosima, ljubavi, svijetu, životu. U dinamičnoj, duhovitoj i razigranoj režiji Marija Kovača, sve se to zapliće i raspliće, ni manje ni više nego u Karlovcu, tridesetih godina dvadesetog stoljeća. Ne mijenjajući temeljne odnose i motive, promjena mjesta radnje donosi jedan sasvim novi kontekst tekstu, ali i „omogućuje“ Karlovcu da se ogleda kroz novu prizmu.

Režija: Mario Kovač

Igraju:
Otokar Mihanović –  Vanja Gvozdić
Ivan Generalić – Peđa Gvozdić
Gospođa Agneza Bošković – Barbara Rocco
Gospođica Grozdana Bošković – Katarina Baban
Velečasni Caruso – Giulio Settimo
Gospođica Drakulić – Katarina Strahinić
Dragica Karas – Petra Cicvarić
Marko – Nino Pavleković
Darko – Nino Pavleković

Premijera predstave bit će u petak, 29. rujna u 20 sati.
Repriza – subota, 30. rujna u 20 sati.

Pretraži

Back to Top