Uspješni u hvatanju Sunčevih zraka

Gradnja Komentari isključeni za Uspješni u hvatanju Sunčevih zraka 18

Junkers solarni kolektori su učinkoviti i jednostavni za montažu.

Sunce je nepresušan izvor energije. Ipak, sve do sredine sedamdesetih, postojao je samo neznatan interes za iskorištavanje solarne energije i tehnologija je bila nerazvijena.
Zahvaljujući tehnološkom napretku, već je neko vrijeme moguće pokriti većinu potreba kućanstava za energijom upotrebom solarne energije. Već sama površina kolektora od 4 do 6 m² dovoljna je da se može zagrijati prosječno 60% pitke vode u nekoj obiteljskoj kući. Međutim, koje preduvjete mora jedna takva kuća ispuniti kako bi se omogućilo djelotvorno iskorištenje solarne energije?

Najvažniji je izbor prikladnog mjesta montaže za solarne kolektore. Kod toga ograničenja nisu tako nepovoljna kao što to mnogi misle. U pravilu se kolektori montiraju na krov kuće. Najpovoljnije je da su usmjereni prema jugu i montirani pod nagibom od 35°. Međutim i svaki krov sa usmjerenošću između jugoistoka i jugozapada i sa nagibom od 25° do 60° može se povoljno iskoristiti, s obzirom na korištenje solarne energije. Odstupanja od optimalne usmjerenosti mogu se u pravilu kompenzirati većim površinama kolektora.
I tehnologija montaže se može prilagoditi krovu. Rješenje je u tzv. montaži u krovište, što se prije svega može dobro iskoristiti na novogradnjama. Za naknadno instaliranje najčešće se preporučuje montaža na krovkoja je moguća i na novogradnjama. U ovom slučaju se kolektori mogu montirati na kosi krov pomoću sistema nosača. Kada se radi o montaži na ravne krovove, uobičajeno je da se pojedinačni solarni kolektori pričvršćuju na metalnu konstrukciju optimalnog nagiba. Vodoravni solarni kolektori se mogu montirati i na pročelja stambenih objekata.
Ravni pločasti kolektori tip FKB i FKC, namijenjeni za zagrijavanje potrošne tople vode, sa stripapsorberom oblika cijevne harfe i selektivnim premazom od crnog solarnog laka (FKB), odnosno crnog kroma (FKC), odlikuju se svojim povoljnim omjerom cijene i učinka, te dobrim iskorištenjem solarne energije.
Visokoučinski top kolektori tip FKT razvijeni su za zagrijavanje potrošne tople vode i dodatno za podršku sustavu grijanja. Vrhunske solarne prinose osigurava bakreni apsorber pune površine s dvostrukim meandrom i PVD prevlakom visoke selektivnosti. Prednost top kolektora očituje se i u hidrauličkim svojstvima i mogućnošću povezivanja do 5 kolektora s priključcima polaznog i povratnog voda na istoj strani, što znatno olakšava montažu.
Solarni kolektori FKB montiraju se samo u vertikalnoj, a kolektori FKC i FKT u horizontalnoj i vertikalnoj izvedbi. Dimenzije kolektora su: (2070 x 1145 x 90) mm, a težina samo 41-45 kg, ovisno o tipu, zahvaljujući laganim okvirima iz GFK (višeslojna plastika iz staklenih vlakana), čvrstog, elastičnog materijala 30% lakšeg od aluminija, otpornog na koroziju i ultraljubičasto zračenje.

Instalacija i montaža Junkers solarnih kolektora je brza i jednostavna, s obzirom na komplete montažnih pribora, ovisno od vrste montaže. Za spajanje kolektora koristi se tehnika utičnog spajanja (montaža bez alata). Savitljivo opleteno crijevo, T†V ispitano sa opružnim trakama koristi se za spajanje FKB i FKC kolektora, a utična spojnica iz nehrđajućeg čelika koristi se za spajanje FKT kolektora.
Inovacija Junkersa u pogledu aktivne optimizacije pripreme tople vode i pasivne optimizacije u podršci grijanju je sustav Solar Inside koji omogućava uštede energije od 15% za pripremu PTV-a, a 5% uštede energije za podršku grijanja.
Plam – Profesionalni partner JUNKERS Bosh – Termotehnika za obnovljive izvore energije ( solarna, geotermalna (dizalice topline), obnovljive (kruto gorivo) )
Ovlašteni servis JUNKERS plinskih uređaja, Ovlašteni servis mješalica ARMAL i HANSGROHE
Sv.Margarete 12, Karlovac, Mob: 095 6608 271, Fax:047/ 636 020

Pretraži

Back to Top