Vile i vilenjaci u dvorcu Dubovac

Događanja Komentari isključeni za Vile i vilenjaci u dvorcu Dubovac 22

Jedinstvena i kreativna izložba fotografija humanitarnog karaktera pod nazivom Vile i vilenjaci održat će se 11. svibnja u 19.30 sati u dvorcu Dubovac na Starom gradu Karlovcu.


Izložbu organizira fotografkinja Iva Lulić i Udruga Artus u suradnji sa štićenicima Doma za djecu Vladimir Nazor iz Karlovca i galerijom ZILIK. Njenim otvaranjem započinje i humanitarni projekt Udruge Artus.

Humanitarna akcija „Vile i vilenjaci“ pokrenuta je s ciljem rada s štićenicima Doma za djecu Vladimir Nazor kroz umjetničke (fotografske) radionice i edukativne radionice, te druženja s djecom na izletima diljem Hrvatske.
Moto im je „biti prijatelj djeci“. Udruga će kao prijatelj pomagati djeci u situacijama kada im je pomoć potrebna, sudjelovati u proslavama njihova rođendana i sličnim aktivnostima. Krajnji i dugoročni cilj je prikupljanje i raspodjela novčanih sredstava za štićenike Doma za djecu Vladimir Nazor iz Karlovca u formi ušteđevine koja će djeci Doma po izlasku iz ove ustanove olakšati osamostaljenje.

Novac će se prikupljati prodajom zanimljivih artikala nastalih iz fotografija snimljenih u prvoj fazi projekta. Akcija je spoj umjetnosti, suradnje različitih faktora društva i humanitarnog djelovanja.

U razdoblju između 1. svibnja i 20. listopada nastale su fotografije objedinjene pod nazivom Vile i vilenjaci. Na fotografijama su štićenici Doma za djecu Vladimir Nazor u ulogama vila i vilenjaka, a snimljene su diljem Karlovačke županije. Osim vila i vilenjaka kao glavnih motiva, prikazuju i prirodne ljepote ove Županije (spilje, rijeke, šume, slapove…).

Zašto vile i vilenjaci? Ova mitološka bića simbol su magičnih moći, ljepote i sreće, a povezujemo ih s prirodnim ljepotama. Za nas iste te karakteristike imaju i djeca karlovačkog doma odnosno djeca uopće. Ulaskom u novi dom (posvojenjem ili udomiteljstvom) štićenici Doma unose sreću u obitelj, a za posvajatelje odnosno udomitelje često je to čaroban trenutak kao što je i samo rođenje djeteta. No, u dječjim je rukama i moć da utječu na budućnost društva u kojem živimo jer oni jesu budućnost društva, ali i simbol ljepote društva te iskrene radosti i sreće.
Izložba se u srpnju seli u Dom HDLU-a u Zagreb, a 25. svibnja dio fotografija s izložbe bit će kao uvod za zagrebačku publiku predstavljen i na Danu kreativnosti i inovativnosti u zagrebačkom Kazalištu Komedija.

Pretraži

Back to Top