Volvo Concept Coupe – sljedeća generacija legendarnog P1800

Auto moto Komentari isključeni za Volvo Concept Coupe – sljedeća generacija legendarnog P1800 11

Nadahnut suvremenim skandinavskim životnim stilom i dizajnom, kao i legendarnim elementima iz Volvo prošlosti, novi elegantni Volvo Concept Coupe prvi je od tri konceptna automobila koji otkrivaju dizajnerske mogućnosti što ih nudi nova podesiva SPA arhitektura.


Nakon više od godinu dana iščekivanja, prvi dizajnerski rad novog starijeg dopredsjednika Volvo dizajna, Thomasa Ingenlatha, pokazuje kako dizajn može unijeti emocije u Volvo vozila te najavljuje novu generaciju Volvo modela koja starta 2014. godine uz obnovljeni model Volvo XC90.
„Volvo Concept Coupe nije futuristički automobil iz snova. Dizajniran je kako bi predstavio sve mogućnosti naše nove arhitekture vozila: pouzdan stav, skladne proporcije i naglašene dizajnerske detalje. Iako je nadolazeći XC90 u potpunosti drugačiji automobil od ovog konceptnog modela, kada se pojavi sljedeće godine odmah ćete primijetiti vezu s tek predstavljenim konceptom,“ izjavio je Thomas Ingenlath.
Podesiva SPA platforma oslobađa Volvo dizajnere i inženjere od ograničenja koja su imale prethodne zajedničke multibrand platforme.
„Novi Volvo Concept Coupe otkriva kako bismo mogli oblikovati naše buduće automobile. Oslobođen površnog uzbuđenja drugih brendova, dodali smo emotivnu vrijednost Volvo brendu, sa staloženom ljepotom koja naglašava skandinavski dizajnerski jezik,“ ističe Thomas Ingenlath.
Jak vizualni dojam
Vizualni dojam novih proporcija najsnažniji je kada Volvo Concept Coupe gledamo sa strane. Razmak između komandne ploče i prednje osovine je produžen, a putnička kabina je blago povučena prema natrag. Nisko postavljen poklopac motora i krov te 21-inčni petokraki naplatci također doprinose dojmu elegantnog Gran Tourer automobila. Hrabar stav naglašava bočna linija koja se elegantno proteže cijelom dužinom vozila.
„Zamislite snažnu mirnoću lava. On se ne mora propeti da bi izazvao poštovanje. Čak i kada leži, on jasno daje do znanja za što je sposoban,“ objašnjava Thomas Ingenlath.
Nova DRL svjetla u obliku slova T
Lice novog Volva Concept Coupe obilježava nova topografija poklopca motora i „plutajuća“ maska hladnjaka na koju se nastavljaju nova DRL dnevna svjetla u obliku slova T. Kao i na stražnjim svjetlima, dnevna DRL svjetla su distinktivan element u novom dizajnerskom pravcu Volva.
„Lice ovog automobila jest novo, ali isto tako s ponosom nosi preko 85 godina Volvo tradicije. Još uvijek radimo na finalnom izrazu maske hladnjaka i tvorničkog loga, a to će biti predstavljeno sljedeće godine na novom XC90,“ napominje Thomas Ingenlath.
Po uzoru na legendarni P1800
Concept Coupe posjeduje brojne elemente koji kao uzor imaju u legendarnom Volvu P1800 iz 60-tih godina prošlog stoljeća.
„Dužnost dizajnera automobila je u tome da u dizajn novog automobila ugradi elemente koji su vitalni dio tradicije neke kompanije. P1800 je ikona Volva, prepoznatljiv po svojoj predivnoj formi i detaljima. Ipak, korištenje elemenata s modela P1800 ne znači da je u pitanju retro automobil. Koristili smo suptilne poveznice sa slavnom prošlošću, kako bismo stvorili budućnost u kojoj istinska ljepota postaje prepoznatljiv dio Volvo identiteta. To putovanje počinje s Concept Coupeom,“ ističe Thomas Ingenlath.
Sjajna kristalna ručica mjenjača
Plavo-siva kombinacija boja nastavlja se i u interijeru Volvo Concept Coupe modela. Rafinirani, ručno izrađeni elementi, kao što je kožna komandna ploča, umetci od prirodnog drveta i tamnoplavi tkani tepisi usklađeni su s precizno obrađenim metaliziranim detaljima.
„Za mene je ručno obrađeni kristal jedan od najboljih primjera visoke kvalitete skandinavskog dizajna i sviđa mi se ideja njegovog unošenja u automobil. Naglašena pozicija ručice mjenjača je idealno mjesto za ovu sjajnu senzaciju. Iskustvo vožnje u Concept Coupeu je izvrstan primjer kako uspijevamo u tome da se Volvo kupci zaista osjećaju posebno,“ izjavio je Robin Page, direktor dizajna interijera pri Volvo Car grupi.
Veliki ekran osjetljiv na dodir
Konceptni automobil uključuje i potpuno novi Volvo pristup humano dizajniranim automobilima. Veliki ekran osjetljiv na dodir u centralnoj konzoli dopunjava se s prilagodljivim digitalnim displejom i head-up zaslonom ispred vozača.
„Ovo je prirodna integracija korisničkog sučelja u našoj novoj generaciji automobila. Interakcija s užitkom, ali bez ometanja vožnje je ključna. Povezivost u našim automobila činimo sigurnom i ugodnom,“ objašnjava Thomas Ingenlath.
SPA arhitektura priprema se i za potpuno autonomnu vožnju. Prvi sustav autonomnog upravljanja u cilju izbjegavanja nezgoda bit će predstavljen tijekom 2014. godine, a Volvo planira da potpuno autonomne automobile ponudi do 2020. godine.
Benzinski plug-in hybrid – snažan i učinkovit
Benzinski plug-in hybridni pogon u Volvo Concept Coupe modelu naglašava Volvovu strategiju korištenja elektrifikacije u cilju stvaranja četverocilindarskih motora koji će ponuditi mogućnosti na nivou V8 motora.
Koncepti automobil pokreće 2.0 litarski Drive-E benzinski motor opremljen turbopunjačem i kompresorom, sparen s električnim motorom na stražnjoj osovini. To automobilu daje ukupnu izlaznu snagu od 400 KS i preko 600 Nm okretnog momenta.
Više informacija:
Moto-Ris d.o.o. Oreškovićeva 3b, 10000 Zagreb, Tel: 01 / 3821-570, Fax: 01/ 3643-841
Poslovna zona Ciburi, 52000 Pazin, Tel.: 052 688-259, Fax: 052 688-265
http://www.moto-ris.hr/

Pretraži

Back to Top