Volvo dovršio uspješnu studiju bežičnog punjenja električnih automobila

Auto moto Komentari isključeni za Volvo dovršio uspješnu studiju bežičnog punjenja električnih automobila 14

Volvo je bio partner u dalekovidnom istraživačkom projektu koji je testirao mogućnosti induktivnog punjenja električnih vozila. Rezultati istraživanja pokazuju da ova tehnologija prijenosa energije preko elektromagnetskog polja ima izglednu budućnost.


„Induktivno punjenje ima veliki potencijal. Bežična tehnologija je ugodan i učinkovit način prijenosa energije, a studija je pokazala da je i siguran. Još uvijek ne postoji zajednički standard induktivnog punjenja, stoga ćemo nastaviti naš istraživački proces i procijeniti pogodnost ove tehnologije u našim hibridnim i električnim automobilima,“ izjavio je Lennart Stegland, dopredsjednik odjela za električne pogonske sustave pri Volvo Car grupaciji.
Bežično punjenje
Induktivno punjenje koristi elektromagnetsko polje umjesto kabla za prijenos energije između dva objekta. Indukcijski kalem stvara elektromagnetsko polje u baznoj stanici za punjenje. Drugi indukcioni kalem u prijenosnom uređaju preuzima energiju iz elektromagnetskog polja i pretvara je u električnu energiju koja puni baterije. Ova tehnologija slična je onoj u kućnim električnim aparatima, kao npr. kod električne četkice za zube, ali još uvijek nije komercijalno dostupna za punjenje električnih vozila.
„Kod induktivnog punjenja jednostavno pozicionirate automobil iznad stanice za punenje, a punjenje se automatski aktivira. Vjerujemo da je ovo jedan od čimbenika koji će povećati prihvaćanje električnih vozila među budućim kupcima,“ napominje Lennart Stegland.
Istraživanje u Flandersu
Dovršeni istraživački projekt, koji je uključivao induktivno punjenje automobila i autobusa, pokrenula je belgijska Flander’s Drive kompanija za tehnološki razvoj smještena u Flanders regiji u Belgiji. U projektu su sudjelovale još i kompanije Volvo, Bombardier Transportation te proizvođač autobusa Van Hool, a Volvo je u svrhu testiranja osigurao model Volvo C30 Electric sa 120 KS.
„Test je pokazao da se naš Volvo C30 Electric može u potpunosti napuniti bez ikakvog kabla za otprilike dva i pol sata. Usporedo s tim, proveli smo testiranje sporog i standardnog punjenja zajedno s tvrtkom Inverto, koja je također bila partner u projektu,“ istaknuo je Stegland.
Volvo se koncentrira na elektrifikaciju
Ambiciozna strategija elektrifikacije Volvo Car korporacije rezultirala je uspješnim lansiranjem modela Volvo V60 Plug-in Hybrid, koji je u proizvodnju krenuo 2012. godine, a bilježi odličnu potražnju.
Švedski proizvođač je pokrenuo stratešku suradnju s kompanijom Siemens, kako bi razvio upotrebljivu tehnologiju električnog pogona i tehnologiju punjenja, te je integrirao u svoje električne automobile.
Više informacija: Moto-Ris d.o.o. Oreškovićeva 3b, 10000 Zagreb, Tel: 01 / 3821-570, Fax: 01/ 3643-841
Poslovna zona Ciburi, 52000 Pazin, Tel.: 052 688-259, Fax: 052 688-265
http://www.moto-ris.hr/

Pretraži

Back to Top