Volvo S60 – najdinamičniji Volvo svih vremena

Auto moto Komentari isključeni za Volvo S60 – najdinamičniji Volvo svih vremena 10

Potpuno novi Volvo model, sa dosad neviđenim ekstrovertnim stavom, ulazi u jedan od najzahtjevnijih automobilskih segmenata.

Novi je S60 napravljen na platformi osovinskog razmaka 277,5 cm, koju koristi uspješan SUV XC60. U oči odmah upada atraktivniji i dinamičniji stil koji osigurava vrhunsku aerodinamiku. Dizajn se priklanja trendu sve popularnijih kupe-limuzina, poput Mercedesa CLK i VW Passata CC.
Koeficijent otpora zraka snižen je na 0,26, što je, uz Insigniju, najbolje među serijskim automobilima. Korištenjem visokočvrstih čelika, karoserija će biti 20 posto čvršća, a 40 kg lakša. To će poboljšati vozna svojstva i smanjiti potrošnju. Naravno, sve je kombinirano s vrhunskom švedskom sigurnošću po kojoj je Volvo poznat desetljećima.
Novost je i sustav uočavanja pješaka Pedestrian Detection. Kineski su vlasnici posebno inzistirali na povećanju kvalitete izrade te će novi S60 biti dosad najdorađeniji švedski model. To će se vidjeti u znatno luksuznijoj i funkcionalnijoj unutrašnjosti.
Kombinacija bolje aerodinamike, niže mase i motora nove generacije (prilagođenim Fordovim turbobenzincima EcoBoost) osigurat će do 20 posto nižu potrošnju. Svi ispunjavaju ekonorme Euro 5, a imaju potencijal i za Euro 6, koje se očekuju krajem 2014.
– Vrhunski komfor i sigurnost, uz užitak vožnje, pokazuju novi kurs kojim idemo – ističe Stephen Odell, predsjednik Volva. Vozna će svojstva poboljšati elektronički sustavi za sprječavanje proklizavanja i zanošenja Dynamic Stability & Traction Control (DSTC), s doplatnom opcijom aktivnog diferencijala. Moći će se izabrati i aktivno podvozje Four-C, s najboljom kombinacijom udobnosti, stabilnosti i upravljivosti.
Prve se isporuke očekuju u rujnu. Pružat će znatno više od dosadašnjeg modela, po istoj cijeni, što je zasluga krize. Komu ne bude dovoljna ponuda prve serije, trebat će pričekati 2011. Tada se očekuje lovac-bombarder T6, sa 6-cilindarskim turbobenzincem obujma 2953 ccm, snage 304 KS i pogonom 4×4.

Pretraži

Back to Top