Volvo XC60 – modelska 2014. godina

Auto moto Komentari isključeni za Volvo XC60 – modelska 2014. godina 19

Najprodavaniji Volvo model XC60 dobio je izvana još urbaniji izgled. Redizajnirani prednji dio s novim poklopcem motora odaje samouvjeren nastup. Sportski osjećaj podržavaju i nova, udobna sportska sjedala.


Novi XC60 u početku će biti dostupan s tri motora potpuno nove Drive-E obitelji – s jakim T6 turbobenzincem od 306 KS, moćnim T5 turbobenzincem od 245KS, te D4 dizelašem od 181 KS. Novi 8-stupanjski automatski mjenjač doprinosi uglađenoj vožnji i vrhunskoj učinkovitosti.
DIZAJN
Naglašen cestovni nastup
Dizajnerski tim unaprijedio je cestovni nastup Volva XC60 isticanjem njegovih horizontalnih linija. Uklonjeni su svi crni elementi tako da je automobil sada praktično jednobojan. Nova svjetla izgledaju samouvjereno, dok nove linije maske hladnjaka naglašavaju širinu automobila. Novi XC60 dostupan je s atraktivnim 20-inčnim kotačima koji zadržavaju istu visinu profila kao i 19-inčni, dakle bez kompromisa po pitanju udobnosti.
Redizajnirani interijer
Interijer je također unaprijeđen u novom XC60. Unutrašnjost se može podičiti novim drvenim umetcima, novom krovnom podstavom, tekstilom presvučenim B nosačima krova, te metalnim okvirima otvora za ventilaciju i komande. Kupac Volva XC60 može naručiti i nova sportska sjedala koja zadržavaju tradicionalnu udobnost te imaju naglašenu bočnu potporu cijelom dužinom, tako da vozača čvrsto drže na mjestu.
Stražnja klupa preklopiva u tri segmenta
Segmentno (40/20/40) preklapanje stražnjih sjedala omogućava opciju dvaju odvojena sjedala s naslonom za ruke u sredini ili tri punopravna sjedala. Opcionalni, električno pokretan poklopac prtljažnika može se otvoriti na tri načina – daljinskim putem, gumbom u unutrašnjosti ili klasično putem ručke.
Naglašena pažnja prema detaljima
Postoji nekoliko primjera posebne pažnje posvećene razvoju modela XC60. Nekad vidljive prskalice za brisače premještene su s poklopca motora ispod njega. Pokrivač radara obojan je u sjajnu crnu boju, što ga čini gotovo neprimjetnim na masci hladnjaka. Uklonjen je kromirani okvir oko maske hladnjaka, dok novi veći tvornički logotip doprinosi kršnom nastupu automobila.
Novi integrirani završetci ispušnog sustava vizualna su poveznica s tehnički naprednim motorima. Ali nije sve u lijepom izgledu. Dizajneri su se morali pozabaviti činjenicom da pri operativnoj temperaturi ispušne cijevi moraju ostati na mjestu, iako se čitav ispušni sustav produžava za 25 mm. To je još jedan sjajan primjer skandinavske preciznosti.
R-DESIGN
Jedinstven prednji kraj
XC60 R-Design model ima jedinstveno izražajan i dinamičan prednji dio. Mat crnom maskom hladnjaka bez okvira dominiraju visokosjajne lajsne, metalizirani logo te elegantni R-Design amblem, dok DRL svjetla u vanjskim kutovima pojačavaju dinamičnu impresiju. Na stražnjem dijelu, jedinstveni difuzor s aerodinamički optimiziranim perajama obuhvaća završetke ispušnog sistema. XC60 je dostupan s atraktivnim Ixion II naplatcima, sada dostupnim u 20-inčnoj verziji.
Nova generacija R-Design interijera
Sportska su sjedala standard u XC60 R-Design modelu. Karakterizira ih kombinacija crnog nubuck tekstila i perforirane kože, dok utkani R-Design logo s plavim slovom R potvrđuje sportsku auru. Kombinacijom perforiranih umetaka, crne kože i kontrastnog prošiva, dizajnerski tim je kreirao interijer kod kojeg su svi detalji u savršenom skladu.
PODVOZJE I MOTORI
Kontrola u rukama vozača
Obnovljeni XC60 krasi povišena pozicija sjedenja te raskošan razmak od tla i agilno podvozje, no i dalje se vozi kao standardni automobil. Sustav kontrole trakcije u zavojima dio je standardne opreme. Ovaj inteligentni sustav pomaže vozaču u izbjegavanju podupravljanja primjenom točne količine kočione sile na unutrašnjim kotačima uz dodavanje pogonske snage na vanjske kotače prilikom ubrzavanja u zavoju.
S provjerenim All Wheel Drive sustavom pogona na sve kotače, XC60 postaje iznimno sposoban automobil na bilo kojoj vrsti ceste i u svakoj vremenskoj prilici. Opcionalni Hill Descent Control automatski kontrolira brzinu vozila prilikom vožnje niz oštre padine.
Čvršće R-Design podvozje
XC60 R-Design podvozje je čvršće od standardnog i nudi dinamičnija vozna svojstva, ali bez narušavanja udobnosti. Amortizeri i stabilizatori su podešeni da budu čvršći i bolje izbalansirani, a rezultat je poboljšana kontrola i sportski inspirirana vožnja.
Snažni T6
Novi T6 ima izlaznu snagu od 306 KS i 400 Nm. Opremljen je vrhunskom kombinacijom kompresora i turbopunjača koji zajedno omogućavaju ravnomjerno razvijanje snage cijelim rasponom okretaja. Mehanički spojen kompresor počinje funkcionirati od najnižih obrtaja, dok se na višim aktivira turbopunjač. Prosječna potrošnja ovog moćnog motora u kombinaciji s novim 8-stupanjskim automatskim mjenjačem iznosi 7.3 l/100 km (169 g/km) u modelu XC60.
Potpuno novi T5 s 245 KS
Turbopunjeni T5 četverocilindarski benzinac razvija 245 KS i 350 Nm okretnog momenta. U kombinaciji sa 8-stupanjskim automatskim mjenjačem prosječno troši 6.7 l/100 km (157 g/km).
D5 s 215 KS
Petcilindarski D5 turbodizelaš razvija 215 KS i 420 Nm i u kombinaciji s ručnim mjenjačem prosječno troši 5,3 l/100 km i emitira 139 g/km ugljičnog dioksida, dok s automatskim mjenjačem troši 6.4 l/100 km (169 g/km).

Potpuno novi D4 s emisijom od 99 g/km
Novi D4 turbodizelaš razvija 181 KS i 400 Nm. Motor donosi inovativnu i-ART tehnologiju ubrizgavanja. Korištenjem povratnih informacija o pritisku ubrizgavanja na svakom injektoru goriva, umjesto korištenja samo jednog senzora pritiska u zajedničkom vodu, i-ART tehnologija omogućava konstantnu kontrolu i odvojeno prilagođavanje ubrizgavanja u svakom od četiri cilindra.
Potrošnja goriva je na ovaj način svedena na minimalnu razinu. Tako ovaj motor u modelu XC60 na svakih 100 km troši tek 4,5 l/100 km, što odgovara emisiji ugljičnog dioksida od 117 g/km. U kombinaciji s novim 8-stupanjskim automatskim mjenjačem potrošnja iznosi 4.7 l/100 km (124 g/km).
Automatizirana D3 (136 KS) verzija prosječno troši 6,0 l/100 km (159 g/km), dok verzija s ručnim mjenjačem u prosjeku traži 5,3 l/100 km (139 g/km).
SENSUS
Potpuno novi sistem zabave i informiranja – Sensus Connect
Potpuno novi sustav zabave i informiranja, predstavljen u drugoj polovini 2013. godine, donosi osvježenu HMI funkcionalnost, s brojnim inovativnim funkcijama kao što su:
– unaprijeđeno osvježavanje sadržaja
– unaprijeđena navigacija s 3D kartama
– nova 3G telematika (Volvo On Call) koja nudi WiFi hotspot i Internet konekciju
– TuneIn Internet radio (s 80.000 kanala)
– Glasovno upravljanje većinom zabavnih i navigacijskih funkcija
Prilagodljivi digitalni zaslon
Prilagodljivi digitalni zaslon, koji je debitirao na novom Volvu V40, donosi interakciji između vozača i vozila novu dimenziju, prikazujući u svakom trenutku sve relevantne informacije. Vozač može birati između tri grafičke teme: Elegance tema je bazni mod s tradicionalno smirenom atmosferom, Eco tema donosi zeleno osvjetljenje s ciljem stvaranja ekološki obojang ugođaja, dok Performance tema svojim crvenim osvijetljenjem stvara sportsko ozračje.
Grijani upravljač i klackalice za izmjenu stupnjeva prijenosa
Kako bi se vozačima omogućila ugodna vožnja i tijekom hladnih zimskih dana, elegantno trokrako kolo upravljača može se opremiti grijačem. Automobili opremljeni automatskim mjenjačem nude mogućnost doplate klackalica za izmjenu stupnjeva prijenosa. Automobili opremljeni senzorom kiše mogu biti opremljeni i sustavom grijanja koje posebno dolazi do izražaja prilikom hladnih zimskih dana.
SIGURNOST I PODRŠKA
IntelliSafe je naziv koji Volvo koristi za sve svoje aktivne sigurnosne sustave.
Inteligentna glavna svjetla
Novi Active High Beam Control čini vožnju po mraku sigurnijom i udobnijom jer ukida potrebu prebacivanja s dugih na kratka svjetla. Sistem omogućava konstantno korištenje dugih svjetala, a u slučaju nailaska vozila iz suprotnog smjera, zahvaljujući genijalnom mehanizmu projektora, zasjeni se samo onoliko svjetla koliko je potrebno.
Novi sustav otkrivanja pješaka i biciklista
Novi, napredniji softver, koji podrazumijeva brže procesuiranje vizualnih podataka, omogućio je da postojeći sustav detekcije pješaka s automatskim kočenjem bude osposobljen i za otkrivanje biciklista. Napredni senzor skenira prostor ispred vozila. Ukoliko biciklist naglo skrene ispred vozila, automatski se pojavljuje upozorenje i automobil samostalno koči. Tehnologija može detektirati i pješaka koji stupa na cestu ispred vozila, a ukoliko vozač ne reaguje na vrijeme automobil najprije upozorava vozača, a potom i samostalno koči.
City Safety – sada aktivan do brzine od 50 km/h
Novi XC60 posjeduje i nadograđeni City Safety sustav. Novost je mogućnost funkcioniranja pri brzini do 50 km/h. Podsjetimo, u pitanju je sistem koji automatski koči vozilo ukoliko vozač ne reagira na vrijeme u slučaju naglog kočenja ili zaustavljanja vozila ispred.
Cornering Light za bolju vidljivost
Još jedna inovativna opcija za vožnju po mraku jest Cornering funkcija, odnosno zakretna funkcija glavnih svjetala, koja omogućava dodatnu osvijetljenost područja u smjeru u kojem vozilo skreće.
Unaprijeđeno upozorenje na mrtvi kut
Novi XC60 nudi unaprijeđeni sustav nadzora mrtvog kuta, koji zahvaljujući radaru sada upozorava na nadolazeća vozila u mrtvom kutu koja su čak 70 metara iza vozila.
Upozorenje na unakrsni promet
U pitanju je sistem koji koristi radare na stražnjem dijelu vozila, kako bi vozača upozorio na nadolazeća vozila s lijeve i desne strane prilikom vožnje unazad, što je posebno pogodno prilikom izlaska s uskog i nepreglednog parkirnog mjesta.
Prepoznavanje prometnih znakova
Ovaj sustav pomaže vozaču prikazivanjem prometnih znakova na komandnoj ploči. Može se kombinirati s funkcijom upozorenja na preveliku brzinu kretanja.
Volvo On Call u kombinaciji s Bluetooth tehnologijom
Kultni Volvo On Call sustav sada se može kombinirati s Bluetooth konekcijom. Mobilna aplikacija u isto vrijeme omogućava kontakt s automobilom preko iPhone ili Android pametnih telefona.
Više informacija: Moto-Ris d.o.o. Oreškovićeva 3b, 10000 Zagreb, Tel: 01 / 3821-570, Fax: 01/ 3643-841
Poslovna zona Ciburi, 52000 Pazin, Tel.: 052 688-259, Fax: 052 688-265
http://www.moto-ris.hr/

Pretraži

Back to Top