Volvo XC70 – modelska 2014. godina

Auto moto Komentari isključeni za Volvo XC70 – modelska 2014. godina 22

Volvo je 1997. godine s modelom V70 Cross Country stvorio potpuno novi automobilski segment. Glavni cilj bio je stvoriti udoban cestovni automobil s off-road potencijalom koji nagovještava robusniji nastup. Novost su i Drive-E dvolitarski četverocilindarski motori kao što su turbodizelski D4 i turbobenzinski T5. Novi XC70 donosi i inovativni sustav otkrivanja pješaka i biciklista s funkcijom automatskog kočenja.


DIZAJN
Širi i niži
Brojni novi detalji naglašavaju suvremen nastup Volva XC70. U to se ubraja široka maska hladnjaka, naglašen tvornički logotip, dnevna svjetla te atraktivni 19-inčni kotači.
Luksuzan i prvoklasno funkcionalan interijer
XC70 nudi prvoklasnu udobnost i sofisticiranost u kombinaciji s 575 litara osnovne zapremine prtljažnika. Jednostavnim segmentnim preklapanjem sjedala u omjeru 40/20/40 nude se dodatne opcije konfiguracije prostora te maksimalna zapremina prtljažnika od čak 1.600 litara. Električno pokretan poklopac prtljažnika, kojim se upravlja daljinski putem ključa ili tipkom na komandnoj ploči, još je jedan dokaz korisnički usmjerenog pristupa. Roditelji će posebno cijeniti integrirana booster sjedala za djecu od tri godine i više.
PODVOZJE I MOTORI
Kontrolirana vožnja
XC70 je razvijen i pažljivo izbalansiran kako bi ponudio prvoklasni užitak vožnje, u prvom redu temeljen na mekanoj vožnji i sigurnom držanju ceste. Stabilnost je posebno značajna prilikom vožnje većeg broja putnika i pripadajuće prtljage. Pogon na sve kotače i sustav nadzora prilikom spuštanja niz poadinu (Hill Descent Control) dodatni su poticaj višestrukoj iskoristivosti Volva XC70.
Ovaj se model može opcijski opremiti aktivnim podvozjem baziranim na Volvo Four C tehnologiji. U pitanju je napredno, samoregulirajuće podvozje koje koristi brojne senzore kako bi se konstantno nadziralo ponašanje vozila. Amortizeri su podešeni tako da u djeliću sekunde odgovore na trenutnu situaciju u vožnji.
Snažni T6
Snažni T6 benzinski motor iz zapremine od 3.0 litara „izvlači“ 304 KS i 440 Nm, a u novom XC70 prosječno troši 10,6 l/100 km. Snaga se na sva četiri kotača prenosi putem druge generacije šeststupanjskog Geartronic automatskog prijenosa.
Novi T5 s 245 KS
Novi četverocilindarski benzinski motor Drive-E T5 razvija 245 KS i 350 Nm okretnog momenta. U kombinaciji s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem u prosjeku troši 6,7 l/100 km (157 g/km).
D5 s 215 KS
Petcilindarski D5 turbodizelaš razvija 215 KS i 420 Nm i u kombinaciji s ručnim mjenjačem prosječno troši 5,3 l/100 km i emitira 139 g/km ugljičnog dioksida.
Potpuno novi D4 s emisijom od 109 g/km
Novi turbodizelski D4 motor razvija 181 KS i 400 Nm. Motor donosi inovativnu i-ART tehnologiju ubrizgavanja. Korištenjem povratnih informacija o pritisku ubrizgavanja na svakom injektoru goriva, umjesto korištenja samo jednog senzora pritiska u zajedničkom vodu, i-ART tehnologija omogućava konstantnu kontrolu i odvojeno prilagođavanje ubrizgavanja u svakom od četiri cilindra.
Potrošnja goriva na taj je način svedena na minimalnu razinu. Tako ovaj motor sparen s ručnim mjenjačem u modelu XC70 na svakih 100 km troši tek 4,9 l/100 km, što odgovara emisiji ugljičnog dioksida od 117 g/km. U kombinaciji s novim 8-stupanjskim automatskim mjenjačem potrošnja iznosi 4.9 l/100 km (129 g/km).
SENSUS
Sensus Connected Touch – nova razina povezanosti
Sensus je ime koje Volvo koristi za HMI (Human Machine Interface) funkcionalnost, a potpuno novi Sensus Connected Touch je njegov posljednji dodatak. Omogućava spajanje na Internet, a 7-inčni ekran osjetljiv na dodir pretvara u napredni kontrolni sustav kojim se može upravljati i s rukavicama na rukama. To je svjetski novitet, posebno iskoristiv zimi.
Spoj se ostvaruje preko 3G/4G hardverskog ključa ili putem vozačevog mobilnog telefona, a tu je i prva potpuno integrirana Spotify aplikacija. Sustav glasovne aktivacije funkcionira na svim audio uređajima spojenim na Connected Touch. Omogućeno je i dijeljenje WiFi mreže s putnicima.
Prilagodljivi digitalni zaslon
Prilagodljivi digitalni zaslon, koji je debitirao na novom Volvu V40, sada je dostupan i na velikim Volvo modelima. Vozač može birati između tri grafičke teme: Elegance tema je bazni mod s tradicionalnom smirenom atmosferom. Eco tema donosi zeleno osvjetljenje s ciljem stvaranja ekološki obojanog ugođaja. Performance tema svojim crvenim osvjetljenjem stvara sportsko ozračje.
Grijani upravljač i klackalice za izmjenu stupnjeva prijenosa
Kako bi se vozačima omogućila ugodna vožnja i tijekom hladnih zimskih dana, elegantno trokrako kolo upravljača može se opremiti grijačem. Automobili opremljeni automatskim mjenjačem nude mogućnost doplate klackalica za izmjenu stupnjeva prijenosa. Automobili opremljeni senzorom kiše mogu se opremiti i sustavom grijanja koje posebno dolazi do izražaja prilikom hladnih zimskih dana.
SIGURNOST
IntelliSafe je naziv koji Volvo koristi za sve svoje aktivne sigurnosne sustave.
Novi sustav otkrivanja pješaka i biciklista
Novi, napredniji softver koji podrazumijeva brže procesuiranje vizualnih podataka, omogućio je da postojeći sustav otkrivanja pješaka s automatskim kočenjem bude osposobljen i za detekciju biciklista. Napredni senzor skenira prostor ispred vozila. Ukoliko biciklist naglo skrene ispred vozila, automatski se pojavljuje upozorenje i automobil samostalno koči. Tehnologija može detektirati i pješaka koji stupa na cestu ispred vozila, a ukoliko vozač ne reagira na vrijeme automobil najprije upozorava vozača, a potom i samostalno koči.
City Safety – sada aktivan do brzine od 50 km/h
Novi XC70 posjeduje i nadograđeni City Safety sustav. Novost je mogućnost funkcioniranja pri brzini do 50 km/h. Podsjetimo, u pitanju je sustav koji automatski koči vozilo ukoliko vozač ne reagira na vrijeme u slučaju naglog kočenja ili zaustavljanja vozila ispred.
Inteligentna glavna svjetla
Novi Active High Beam Control čini vožnju po mraku sigurnijom i udobnijom jer dokida potrebu prebacivanja s dugih na kratka svjetla.
Prepoznavanje prometnih znakova
Ovaj sustav pomaže vozaču prikazivanjem prmetnih znakova u komandnoj ploči. Može se kombinirati s funkcijom upozorenja na preveliku brzinu kretanja.
Volvo On Call u kombinaciji s Bluetooth tehnologijom
Kultni Volvo On Call sustav sada se može kombinirati s Bluetooth konekcijom. Mobilna aplikacija u isto vrijeme omogućava kontakt s automobilom preko iPhone ili Android pametnih telefona.
Napredne zone gužvanja od različitih vrsta čelika
Patentirana prednja struktura podijeljena je u zone, od kojih svaka ima različit zadatak prilikom deformiranja. Vanjske zone preuzimaju veći dio deformacije. Što se energija udarca više približava putničkom prostoru, to se materijal manje deformira. Kako bi svaka zona gužvanja prikladno funkcionirala koriste se različite vrste čelika.
Više informacija: Moto-Ris d.o.o. Oreškovićeva 3b, 10000 Zagreb, Tel: 01 / 3821-570, Fax: 01/ 3643-841
Poslovna zona Ciburi, 52000 Pazin, Tel.: 052 688-259, Fax: 052 688-265
http://www.moto-ris.hr/

Pretraži

Back to Top