Vrijeme anđela za Vas

Nagradne igre Komentari isključeni za Vrijeme anđela za Vas 13

Promoizlog.net i Naklada Ljevak poklanjaju vam 2 primjerka hit knjige „Vrijeme anđela“ autorice Anne Rice. Anne Rice se već tri desetljeća potvrđuje kao vrsna pripovjedačica te nam ovaj put, nakon “vampirskih” tema i knjige „Intervju s vampirom“, podastire “anđeosku”, u ovom metafizičkom trileru o serafinima i ubojicama.


Knjige su osvojili:
Marija Lukunić

Natalija Gvozdanović
Čestitamo dobitnicama i zahvaljujemo se svim učesnicima u nagradnoj igri.

U život Tobyja O’Darea, plaćenog ubojice, dolazi misteriozan stranac, serafin, koji mu pruža priliku da sačuva ljudske živote umjesto da ih, kao do sada, uništava. Toby koji je nekoć sanjario kako će postati svećenik, no zbog spleta okolnosti postaje utjelovljenje opasnosti i nasilja, odluči prihvatiti priliku. Serafin ga odvede u 13. stoljeće, u engleski gradić, usred bijesne svjetine koja optužuje Židove za ritualna ubojstva djece. Dobivši zadatak spašavanja židovske obitelji, Toby će iskusiti put opasnosti, odanosti, izdaje, mržnje i ljubavi…
Anne Rice je zamijenila vampire za anđele. Vrijeme anđela je prva knjiga njezina novog ciklusa romana Pjesme serafina. I dok se na prvi dojam čini da je riječ o nečemu posve drukčijem, u suštini je autorica vjerna svojoj temi: otuđeni pojedinac rastrgan očajničkom potragom za dubljim smislom. Vrijeme anđela je roman opisan kao metafizički triler, ali prije je riječ o historiografskoj fikciji. Riceova iznosi detaljan opis trinaestostoljetne Engleske i napučuje je likovima čija je borba u tome svijetu obilježena podjednako vjerom kao i praznovjerjem.
Autorica je još 2005. izjavila kako će odsad pisati "samo Gospodinu" te u romanu religiozni aspekt uopće nije zatomljen. Glavni junak, Toby O’Dare, svojim putovanjem od odbacivanja Crkve do povratka u njezino okrilje, upravo je autoričina zrcalna slika. Ali ona nipošto ne želi suziti čitateljstvo – njezino je pisanje upućeno i vjernima i nevjernima. U tome i uspijeva, jer je prije svega izvrsna pripovjedačica, a Vrijeme anđela je dovoljno jak roman da izdrži i težinu unutarnje autoričine poruke.
– iz kritike objavljene u The Post and Courier
Anne Rice, koja je široj javnosti poznata najviše kao autorica romana o vampirima i vješticama, u svojem novom romanu ponovno propituje vlastiti odnos prema povezanosti teologije i paranormalnog. Roman Vrijeme anđela usredotočuje se na unutarnju borbu glavnog junaka koja uključuje propitivanje moralnog i potragu za iskupljenjem i spasenjem.
Na roman su utjecali autoričini osobni stavovi o katolicizmu te je Vrijeme anđela umnogome jaka biblijska alegorija. No, i ljubitelji njezinih vampirskih kronika će također moći zariti svoje zube u ovu priču, budući da je riječ o karakterističnom Riceinu načinu pripovijedanja prožetom mučnom i uznemirujućom atmosferom koja između redaka stvara dojam jezovite tišine. (…)
Vrijeme anđela suočava se s klasičnim književnim arhetipom anđela kao duhovnog glasnika, zatim sa standardnom dihotomijom dobra i zla te Boga i demonskih energija. (…)
Autorica otvara svijet srednjovjekovne kulture i povijesti katolicizma, iznoseći poruku o potrebi prihvaćanja i tolerancije – u ovome slučaju, prema židovskoj zajednici od strane kršćanske.
– iz kritike objavljene u The Spectator

Bilješka o autoru:
Anne Rice (New Orleans, 4. listopada 1941.) je američka spisateljica gotičkih i novijih religioznih romana. Slavu je stekla Vampirskim kronikama, a najčešće teme su joj ljubav, smrt, besmrtnost, egzistencijalizam i sl. Njezine su knjige prodane u oko 100 milijuna primjeraka što je čini jednom od najčitanijih autorica današnjice. Većinu svog djetinjstva provela je u rodnom New Orleansu koji će kasnije postati glavno mjesto radnje njezinih romana.
O svom neobičnom imenu kaže: "Krsno ime mi je Howard Allen, mojoj se majci činila zgodna ideja nazvati me Howard jer mi se otac tako zvao. " Anne je postala prvi dan škole, kada je časna sestra pitala kako se zove. Odmah je bubnula "Anne", a njezina majka koja je bila s njom nije je ispravila znajući koliko je zbunjena zbog svog pravog imena.
Obitelj se preselila u sjeverni Teksas 1958., kada je Anne imala 16 godina. Tu je upoznala Stana Ricea koji će joj kasnije postati suprug. Započela je studij na Texas Woman’s University u Dentonu, ali se preselila u San Francisco, gdje je završila San Francisco State University. Rodila je kćer Michele (1966.), koja je sa 6 godina umrla od leukemije. Sin Christopher, danas novelist, rođen je 1978. Sa Stanom je bila u braku 41 godinu, do njegove smrti 2002. godine.
Pisanje svoje prve knjige Intervju s vampirom završila je 1973., a istu je objavila 1976. Kasnije nastavlja pisati popularne nastavke priča o vampirima. Također je pisala i knjige za odrasle pod pseudonimom Anne Rampling, te eksplicitne erotske knjige kao A. N. Roquelaure.
Izjavila je kako je biseksualnost ono što želi prikazati u svojim likovima, osobito u Vampirskim kronikama jer vampiri nisu dio ljudskog društva, pa ne moraju robovati pravilima.
Neil Jordan je 1994. režirao film Intervju s vampirom prema njezinom romanu, s Bradom Pittom, Tomom Cruiseom i Kirsten Dunst u glavnim ulogama.
Druga adaptacija Vampirskih kronika snimljena je 2002. Film je kompilacija događaja iz druge i treće knjige a nosi naslov treće knjige, Kraljica prokletih. Stuart Townsend igra glavnu ulogu..
Također, ekranizirani su i Izlaz u raj, Život Mayfairskih vještica u obliku miniserije i Isus Krist: izlazak iz Egipta. Više o autorici i knjizi saznajte na http://www.annerice.com/

Pretraži

Back to Top