"Wiener Frauen Schrammeln" – koncert ženskog kvarteta

Događanja, Glazba Komentari isključeni za "Wiener Frauen Schrammeln" – koncert ženskog kvarteta 7

U subotu, 5. travnja u 20 sati, u Zorin domu će se održati koncert ženskog kvarteta Wiener Frauen Schrammeln kojeg organizira Austrijski kulturni forum iz Zagreba.


Kvartet je osnovan 1998. godine s ciljem da se sačuva kulturno nasljeđe i nastavi bečka glazbena tradicija.
Schrammelmusik je inače bečka narodna glazba nastala kao mješavina austrijskih, mađarskih, slovenskih, moravskih i bavarskih imigranata koji su naseljavali bečka predgrađa te se glazba tih doseljenika u 19. stoljeću počela miješati s bečkim valcerima. Samo ime potječe od utemeljitelja ovoga glazbenog žanra, braće Johanna i Josefa Schrammela, a mnogo zajedničkih točaka ima i s glazbom jednog od najpoznatijih bečkih skladatelja Johanna Straussa.
Wiener Frauen Schrammeln kvartet nastupa u klasičnoj schrammeln postavi – dvije violine, harmonika i kontra gitara, a njihov glazbeni repertoar obuhvaća upravo tu klasičnu bečku narodnu glazbu, u tradicionalnim i modernim oblicima koju vrlo vješto isprepliću s glazbom suvremenih skladatelja, ali i elementima različitih kultura. Tako ne iznenađuje što ova lagana i tečna glazba na živosti
dobiva iskoracima u "netipične" bečke žanrove kao što su tango ili samba i čija kombinacija stvara divan glazbeni kontrast. Schrammel glazba evocira neka druga vremena i svojim sadržajem oslikava pojedine bečke kvartove ili ljude specifične za Beč 19. stoljeća.

Pretraži

Back to Top