Za vaš potpuni ugođaj…

Dom, Gradnja Komentari isključeni za Za vaš potpuni ugođaj… 42

Svaki poduzetnik mora biti budan i koncentriran, pozorno pratiti što i kako treba raditi te napraviti korake ne za sutra već za prekosutra.


Priča o tvrtki Akord je priča o dvoje zaljubljenih mladih ljudi, Spomenki i Mariu Špoljar koji su 1999. započeli posao u vlastitom poslovnom prostoru površine 36 m2.
Tijekom trinaestogodišnjeg djelovanja Akord je na tržištu Županje i okolice, ali i ostalih dijelova Hrvatske stekao značajan ugled, a zapošljavanjem novih stručnih djelatnika sve se više usavršava i specijalizira u ponudi usluga i roba. Kontinuiranim ulaganjima u razvoj Akord je stasao u renomiranog proizvođača kvalitetnog namještaja kojeg dizajniraju u svojem studiju, a proizvode u vlastitom proizvodnom pogonu.

Sugovornik u ovom broju Promo Gradnje bio nam je direktor tvrtke Mario Špoljar. O samoj tvrtci, asortimanu i poslovnim planovima pročitajte u ovom intervjuu.

• Poštovani gospodine Špoljar, možete li se osvrnuti na početke djelovanja tvrtke Akord i kako vi gledate na razvojni put?
M.Š.:
Razvojni put je tekao uistinu vrlo teško i mukotrpno, no bila je prisutna jedna velika volja i želja za uspjehom. Moja djevojka Spomenka, a danas vjerna supruga i ja započeli smo posao u vlastitom poslovnom prostoru od 36 kvadrata. Firma je nastala zahvaljujući tvrtki Akord Dubrava d.o.o. iz Zagreba.

Našom vrhunskom uslugom vrlo brzo smo stekli respektabilan ugled u gradu Županji i okolici pa nam je taj prostor bio premali, nakon toga smo došli do faze da moramo investirati u proširenje radnog prostora, imali smo volju, ali nije bilo toliko sredstava. Kupili smo jedan nedovršeni poslovno stambeni objekat, pa smo krenuli u investiciju, najprije osposobljavanje poslovnog prostora. Spomenka i ja nismo razmišljali da ćemo se jednog dana i oženiti, na prvom mjestu nam je bio posao, ljubav prema poslu. Odluku smo donijeli spontano i tada smo sredili i stambeni dio.
Proizvodno prodajni prostor smo radili na način da se ne preinvestiramo i ne zadužujemo, sve smo radili iz obrtnih sredstava, uz pomoć svojih dobavljača, samoodricanjem bez skupocjenih automobila i luksuza te rasipanja novca. Svaku kunu smo investirali u proširenje proizvodno poslovnog prostora, punih 5 godina smo to radili, danas je to nezamislivo. Počeli smo kao trgovački obrt, no zbog veće mogućnosti djelovanja na tržištu i šire ponude asortimana mi smo napravili prijenos gospodarske cjeline iz obrta u poduzeće 2008. godine.

Kada smo osposobili poslovni prostor, onda smo išli u gradnju hale za proizvodnju gdje se radi priprema za sklapanje namještaja, nakon toga smo radili veliko skladište gdje nam stoji pločasti materijal i skladište ostale robe. To je proces koji je trajao 5 godina, nama danas dolaze šleperi sa stražnje strane firme, roba dolazi na skladište, zatim ide u pripremu te na sklapanje i zatim izlazi finalni proizvod. To je jedan proces koji smo planirali, bili smo sigurni u sebe i to je osnovni i glavni prioritet. Danas imamo 16 stalno zaposlenih ljudi, s obzirom na situaciju ja sam zadovoljan. Nije lako, ali još uvijek je volja za poslom i uspjehom u velikoj mjeri prisutna, trudimo se kao da smo jučer počeli raditi.

• Recite nam nešto više o ponudi Akorda?
M.Š.:
Akord ima uistinu širok spektar djelovanja, osnovna i prioritetna djelatnost je proizvodnja namještaja i trgovina. Bavimo se uslužnom djela-tnošću i krojimo pločaste materijale za individualne kupce.
Izrada namještaja od pločastog materijala (kuhinje, ugradbeni ormari, spavaće sobe, dječje sobe, opremanje apartmana, ureda). Mi radimo projekte i idejna rješenja na osnovu vaših želja i prohtjeva, prednost je u svemu tome, što vi to ne možete nigdje kupiti u trgovini, a mi se pozabavimo sa našim kupcima time što im dajemo idejna rješenja i projekte bez osnove da li mi to odradili ili ne odradili, to ne košta ništa.
Što se tiče pločastih materijala tu imamo širinu oko 120 dekora iverala u stalnoj ponudi koje režemo po mjeri za hobiste i za profesionalce. Uvoznici smo Kaindl pločastih materijala (dobavljač iz Salzburga).

Osim maloprodaje u kojoj se mogu nabaviti električni i ručni alati, vijčana roba, okovi, laminati…imamo i velepro-daju alata, vijčane robe i okova. Već 7 godina smo uvoznici njemačkog branda Häfele koji ima vijčanu robu i okove za široki spektar građevinskog dijela i proizvođača namještaja. Također smo uvoznici ručnih alata poljske marke Topex, koju karakterizira realna kvaliteta u odnosu na cijenu.
Bavimo se i proizvodnjom aluminijskih ograda koje smo radili diljem Hrvatske, a velik broj naših ograda je u Dalmaciji. Prednost takvih ograda je u tome što nema održavanja, nema bojanja, jednom kada ih postavite to je za vijeke vjekova. Ograde su u raznim dekorima, polirani aluminij u bijeloj i smeđoj boji, a prema vašim željama mogu biti za balkone, stubišta, dvorišta, klizne sustave….
Kako bi našim kupcima olakšali odabir i približili im djelić onoga što radimo otvorili smo u našoj poslovno stambenoj građevini na 250 kvadrata Showroom gdje kupci mogu osobno doći i u ugodnom ambijentu vidjeti dio naše ponude i širinu spektra i kvalitetu koju ima Akord.
Vrlo je važno pratiti i trendove u materijalima i bojama, kao i razvoj okova jer naš namještaj mora zadovoljiti kupca kako vizualno tako i funkcionalno te trajnošću, a garancija na naše proizvode je 5 godina.

• Iza vas su brojni realizirani projekti, tko su vaši kupci?
M.Š.:
Veliki broj projekata je odrealiziran, kupci su najviše sa ovog područja ali radimo i po preporukama i sa određenim investitorima koji investiraju na moru ili u unutrašnjosti zemlje.

Opremali smo tvornicu SAME DEUTZ-FAHR u Županji i slučajno je bio direktor iz Njemačke, vidio je namještaj te usputno pitao direktora tko je radio namještaj, ovaj je odgovorio jedna tvrtka iz Županje i na tome je ostalo. No, nakon tjedan dana poslao mu je mail da hitno o njegovom trošku tajnica dođe u Njemačku. Napravili smo eksponatne primjerke za uređenje tvornice u Lauingenu. Zbog recesije projekt je u standby-u, no to je jedan svijetli primjer kako referentni posao otvara nove mogućnosti.

Nama nije cilj raditi samo za jednu tvrtku, želimo biti prisutni na ovom našem tržištu i raditi sa individualnim kupcima, gdje se posvećujemo kupcu u cijelosti kako bi on dobio ono što očekuje te da bude uistinu zadovoljan samim tim proizvodom koji je planirao dobiti.

Mislim da je to nešto što kupci vrlo često prepoznaju i cijene te rado dođu kod nas uvjeriti se u tu kvalitetu, a ja imam običaj reći svakom našem kupcu ako nije zadovoljan da ga ne košta ništa, ali opravdano ako nije zadovoljan.

• Bez obzira na trenutno stanje, tvrtka Akord investira kontinuirano u proizvodnju, imate li još nekih poslovnih planova?
M.Š.:
Do kraja 7 mjeseca trebali bi na krovu naše poslovne zgrade završiti montiranje sunčane elektrane od 10 kW koja će biti ujedno i pokazna elektrana. Taj projekt realiziramo u suradnji s tvrtkom Work-ing iz Varaždina gdje ćemo poslati jednog elektro inženjera na stručnu izobrazbu za postavljanje solarnih sustava.

Išli smo na određene natječaje za investicije i pred nama je realizacija jednog poslovnog plana nabavke novog sofisticiranog stroja za rezanja CMC raskrajača. Želja nam je da uz taj stroj nabavimo i drobilicu restlova iz proizvo-dnje koja odsisnim sustavom vodi sve to skupa do silosa te zbrinuti ekološki otpad koristiti za toplanu koju bi htjeli izgraditi.

Planiramo otvaranje showrooma u Švicarskoj i Njemačkoj gdje bi mi proizvodili za naše strateške partnere. Proizvodno uslužna djelatnost je znatno skuplja u tim zemljama, pa ulaskom u EU trebamo iskoristiti mogućnost otvaranja tržišta i svatko se treba pronaći i shodno svojim mogućnostima pokušati to iskoristiti. Neće nam nitko sigurno doći odande, već mi trebamo uložiti truda i doći na njihovo tržište i pokazati i predstaviti što znamo napraviti.
• Kao uspješni poduzetnik kako gledate na aktualno stanje u gospodarstvu?
M.Š.:
Moje osobno mišljenje je da nama nikada nije bilo lako s obzirom na lokalitet i bazen gdje živimo i radimo. Dragom bogu hvala, jer imam priliku i upravo mi je to jedna ohrabrujuća strana, da na ovom području i u ovoj sredini mogu ići naprijed i biti u korak sa trendovima i biti u krugu gdje možemo funkcionirati besprijekorno.
Nije lako, s obzirom na situaciju, nema opuštanja i kada me netko pita zašto toliko radiš i da li ti je to potrebno, ja mu spremno odgovorim: nije, ali to je moj odabir, ja to hoću i ja to želim.
Mislim da mogu biti ponosan bez samouvjerenosti na sebe, svoju obitelj, svoje uposlenike bez kojih ne bi ni bilo tvrtke Akord koji se svojim trudom i radom zalažu da mi idemo naprijed.
Ulaskom naše zemlje u EU, kada budemo osobno vidjeli šta znači moć kapitala, surova realnost, neće nam biti ništa bolje i s te strane je dobro da shvatimo kako moramo jako puno raditi i svakog dana sve više raditi i možda će preživjeti samo oni koji budu tako razmišljali te koji nisu previše kreditno zaduženi.

• I na kraju razgovora koja je vaša poruka našim čitateljima?
M.Š.:
Svaki poduzetnik mora biti budan i koncentriran, pozorno pratiti što i kako treba raditi te napraviti korake ne za sutra već za prekosutra. I u ova neizmjerno teška vremena poručio bih poduzetnicima u Hrvatskoj, da svi mi zajedno, neovisno u kojim dijelovima zemlje živimo moramo pružati jedni drugima ruke suradnje. Moramo postati bliži i svjesniji da će nas ulazak u EU razvodniti i stoga budimo realniji i što ne želim da meni netko čini, ne trebam niti ja nekom činiti. Ta suradnja može biti dobar pokazatelj da možemo ići dalje od potencijala koje imamo do mogućno-sti koje nam se otvaraju, kako bi pokazali da možemo biti znatno bolji nego što to danas jesmo.

Pretraži

Back to Top