Zagreb Book Festival

Kultura Komentari isključeni za Zagreb Book Festival 16

Zagreb će uskoro postati bogatiji za novu književno-kulturnu manifestaciju, Zagreb Book Festival, koja će u svojem premijernom izdanju od 18. do 24. svibnja u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt okupiti tridesetak domaćih i inozemnih autora, s fokusom na švedsku književnost i krimiće.

 

Organizator festivala je Naklada Ljevak, a zamišljen je kao godišnja manifestacija koja slavi i promiče pisanu riječ i njezinu specifičnu moć obogaćivanja ljudskog iskustva. Svake godine jedna će država biti partner Festivala na kojemu će se predstaviti njena književnost i kultura. Ove godine to su krimići i Kraljevina Švedska čiji kriminalistički romani posljednjih godina osvajaju svijet, a u festivalske programe uključilo se više od dvadeset hrvatskih nakladnika. Promocije knjiga, okrugli stolovi i radionice za djecu samo su neka od četrdesetak književnih događanja koja će, u MUO-u i na platou ispred njega pod krilaticom “Kriminalno dobre knjige”, okupiti više od trideset domaćih i inozemnih autora. Potrebu novog oblika približavanja literature publici prepoznale su i nadležne institucije – Ministarstvo kulture i Grad Zagreb, koji su pokrovitelji Festivala, a posebnu potporu njegovu održavanju daje i švedsko Veleposlanstvo u Zagrebu. Sve će knjige biti na popustu od 20-50 %, a ulaz na sva događanja je besplatan!

Izvor: HINA

Prvi autori koji su potvrdili dolazak na ZAGREB BOOK FESTIVAL su JENS LAPIDUS, jedan od najpopularnijih švedskih autora krimića i ECE TEMELKURAN, kontroverzna turska novinarka, književnica i politička komentatorica.

 

Ukratko o njima pročitajte u nastavku.

Jens Lapidus (1974.) švedski je odvjetnik kaznenog prava i pisac. Kao autor, najpoznatiji je po Stockholmskoj trilogiji koja uključuje romane Laka lova, Nemoj zajebat i Život deluxe. Uz to, objavio je i grafički roman Gang War 145 i novelu Mama Tried. Lapidusov stil često se uspoređuje s Jamesom Ellroyem i Dennisom Lehaneom. Danas je Lapidus najprodavaniji autor krimića u Švedskoj, drugačiji od ostalih, a o njegovim romanima bruji cijela zemlja. U trilogiji otvoreno i hrabro prikazuje kriminalni milje Stockholma u maniri kultnog pisca krimića J. Ellroya – iz perspektive loših momaka, šefova mafije i kriminalaca, ali i naizgled uspješnih pojedinaca i moćnika. Svi su oni dio jednog izopačenog paralelnog državnog sustava u kojem djeluju zločinačke skupine infiltrirane u legalan poslovni svijet.

Ece Temelkuran, rođena u Izmiru 1973., jedna je od najpoznatijih turskih književnica, novinarki i političkih komentatorica, koja redovito objavljuje u turskim listovima, ali i u časopisima The Guardian, The New Statesman, The New Left Review, Le Monde Diplomatique. U istraživačkim publicističkim radovima bavi se temama koje su u Turskoj izrazito kontroverzne, poput kurdskog i armenskog pitanja, ženskog pokreta i pitanja političkih zatvorenika. Dobila je mnogobrojne nagrade pa tako i nagradu »Pen for Peace« i nagradu za turskog novinara godine. U knjizi Planina boli (Naklada Ljevak, 2013.) propitivala je ulogu nacionalnih mitova i priča te nas vodila u samo središte tursko-armenskoga sukoba. Dosad je objavila desetak knjiga, a na hrvatskom jeziku nedavno joj je izišao i roman Zvuk banana (Hena com, 2014.). Roman Žene koje pušu u čvorove objavljen je u Turskoj 2013. i postao je uspješnica.

Pretraži

Back to Top