ZAGREBAČKI KVARTET – "Češki album"

Glazba, Kultura Komentari isključeni za ZAGREBAČKI KVARTET – "Češki album" 15

Od kraja studenog 2010., domaće je diskografsko tržište bogatije za vrijedan ¨Češki album¨ Zagrebačkog kvarteta, na kojem su Goran Končar, Martin Jordan, te Davor i Hrvoje Philips, uz poznati Gudački kvartet u F-duru, Op. 96 br.12 (Američki) Antonína Dvořáka, snimili i Janáčekov Gudački kvartet br. 2 (Intimna pisma).


Dvořákovo je djelo za Zagrebački kvartet posebno značajno, jer se upravo njime, 1919. godine, javno predstavila prva postava ansambla koju su činili Vaclav Huml, Ladislav Miranov, Milan Graf i Umberto Fabbri. Janáčekov je pak kvartet poslužio kao vjerni prikaz aktualnog umjetničkog dosega današnje četvorke.
Naglašenu spontanost i svježinu najpopularnijeg Dvořákovog kvarteta, današnji su zagrebački glazbenici prikazali na najbolji način, istaknuvši pregršt ideja i svijetlo nadahnuće češkoga domoljuba. S druge je pak strane potrebno spomenuti i točno (re)kreiran avangardni zvuk Janáčekovog kvarteta, čiji se jak i zavodljiv dojam povećava opetovanim slušanjem. Suverenom izvedbom tonski nestabilnog rukopisa, Zagrebački se kvartet svrstao u probrano društvo svjetskih izvođača koji su uživo snimili intrigantnu glazbu moravskoga skladatelja. Vodeća uloga viole veza je obaju kvarteta i moment isticanja mladog i iskusnog violista Hrvoja Philipsa.
Dizajn albuma potpisao je Ivan Kraljević, a naslovnicu i poleđinu krase obrisi praškog Starog grada. Zvučni je uradak ujedno i prvijenac Spona Classicsa, novoosnovane podetikete diskografske agencije Spona. Živi su zapisi nastali tijekom prošle i pretprošle godine u crkvama Sveta Tri Kralja u Kominu (Dvořák) i Svetoga Križa u Sigetu (Janáček), a tonski ih je obradio snimatelj i glazbeni producent Krešimir Pustički.
Spona Classics i Zagrebački kvartet nastavljaju diskografsku suradnju te za proljeće ove godine najavljuju sakralni album s djelom ¨Sedam posljednjih riječi Isusa Krista“ Franza Josepha Haydna.
Promocija "Češkog albuma" dogodit će se u utorak 8. veljače 2011. u Hrvatskom glazbenom zavodu, Gundulićeva 6, s početkom u 20.00 sati. Posjetitelji će moći kupiti novi CD po promotivnoj cijeni i dobiti potpis članava ansambla.

Pretraži

Back to Top