Zdravlje je moj izbor!

Hrana, Zdrav život Komentari isključeni za Zdravlje je moj izbor! 14

Pharma&Bio inovativni je koncept koji u jednoj trgovini objedinjuje specijaliziranu trgovinu za promet na malo lijekovima i medicinskim proizvodima i trgovinu zdrave hrane.


To je spoj ljekarne i trgovine koji vam na jednom mjestu nudi široki spektar prirodnih i zdravih proizvodu za čuvanje, unaprjeđenje i njegu zdravlja i tijela uz stručne savjete naših educiranih djelatnika, od zdravih namirnica preko raznih dodataka prehrani pa sve do organske kozmetike.
Jer… “zdravlje je moj izbor”!

Ubrzan način života prepun stresa, sve više zagađen zrak i tretirana hrana izbacuju tijelo iz njegove prirodne ravnoteže, a kao posljedica toga s vremenom javljaju se razne bolesti, nažalost sve češće i kod mlađih ljudi.
Naše tijelo odražava prirodu i zemlju i kao i one ima procese samoiscjeljenja i samoodržanja, ali pri tome je važno da nismo autodestruktivni i da načinom življenja i prehrane takve procese podupiremo, a ne da ih otežavamo. Već uvođenje pokoje zdrave navike i zamjena nekih namirnica zdravijima, uz što više pozitivnih misli i emocija može učiniti mnogo za vaše zdravlje.
Upravo zbog takvog načina života sve veću važnost imaju namirnice koje su vrlo koncentrirane hranjivim tvarima i nazivamo ih zajedničkim imenom superhrana.
To su namirnice koje sadrže tako visoki nivo antioksidanata, vitamina i minerala, da posjeduju posebna ljekovita i detoksikacijska svojstva.
To su različite namirnice poput soje, crne riže, algi, kokosovo ulje, ulje konoplje, Chia sjemenke, maca prah, matični sok, sušene bobice i prah aronije, ali i nama svakidašnje namirnice – brokula, prokulice, losos i tamna čokolada. Neke vrste superhrane možemo kupiti na tržnicama, neke možemo sami uzgojiti, a neke nam dolaze zapakirane ili prerađene iz daleka. Često se takvi pripravci koriste kao dodatak sve popularnijim hranjivim shakeovima, “zelenim” napitcima i smoothiesima kako bi ih dodatno obogatili vrijednim nutrijentima, antioksidansima i fitokemikalijama. A svi oni koji tome nisu skloni mogu ih umiješati i u svoje svakodnevne napitke i hranu poput jogurta, juhe ili žitne kaše.

Chia sjemenke su bogate masnim kiselinama (posebice omega-3), proteinima i vlaknima. Sadrže nevjerojatne količine omega-3 masnih kiselina koje predstavljaju 60% njihovih ukupnih masnoća. Od ostalih srodnih namirnica razlikuju se i po stabilnosti masnih kiselina. Obiluju i prehrambenim vlaknima (više i od integralnih žitarica), koja imaju snažnu moć apsorpcije tekućine. Unos chia sjemenki olakšava gubitak tjelesne težine ubrzavanjem apsorpcije i razgradnjom masnoća, a također daju dugotrajan osjećaj sitosti i imaju nizak glikemijski indeks. Idealan su dodatak prehrani za sportaše, jer osim hidratacije i ravnoteže elektrolita, omogućuju učinkovitu i brzu regeneraciju mišića i ostalih tkiva. Budući da ne sadrže gluten, također su pogodne za ljude koji su na njega alergični ili ga izbjegavaju. Chia sjemenke pomažu jačanju kose, smanjenju razinu lošeg kolesterola u krvi te ublažavaju poteškoće menopauze te menstrualne probleme.

Konoplja prah (55% proteina) protein u prahu jestive konoplje (100%) je bogat izvor esencijalnih aminokiselina, esencijalnih masnih kiselina, antioksidansa, vlakana i bjelančevina. Prirodni je izvor kalcija, a bogat je i željezom. Vrlo je cijenjen kod rekreativaca kao i kod profesionalnih sportaša. Pomaže u mršavljenju, ali i u izgradnji i oblikovanju mišića. Također je važan za ljude koji su osjetljivi na gluten ili soju. Konopljino ulje bogat je izvor sa idealnim omjerom omega-6 i omega-3 masnih kiselina. Lagani orašasti okus ulja iz konopljinih sjemenki čini ga idealnim dodatkom različitim jelima, od voćnih salata, do povrća, tjestenina, jela sa rižom i sl.

Klorela – najbogatija klorofilom
Jednostanična alga klorela jedan je od nutritivno najzasićenijih izvora hranjivih sastojaka te se smatra jednom od najstarijih suplemenata iz kategorije “superhrane”. U posve prirodnoj formi sadrži proteine, vitamin A u obliku beta karotena, vitamin C, vitamine B skupine, željezo, klorofil ali i klorelin faktor rasta. 20% klorele čini tvrda celulozna stjenka, koju probavni enzimi ne mogu razgraditi. Upravo se ta celuloza veže za teške metale, toksine i ostale sintetske tvari nagomilane u našim tijelima te ih izbacuje van. Potpuno čišćenje tijela i organa započinje poslije redovitog uzimanja klorele tijekom 3-6 mjeseci, ovisno o doziranju.
Irena Penić, mr.pharm.
Više na: Biljna ljekarna i trgovina zdrave hrane
www.pharma-bio.hr ili Facebook: Pharma&Bio

Vladimira Nazora 4, Karlovac, Tel.: 047/649-921
Radno vrijeme: 8-20, subota: 8-14

Pretraži

Back to Top