ZELENA ČISTKA – jedan dan za čisti okoliš

Događanja Komentari isključeni za ZELENA ČISTKA – jedan dan za čisti okoliš 10

Po prvi put u Hrvatskoj organizira se akcija Zelena čistka koja će okupiti najveći broj volontera ikada u zajedničkoj akciji čišćenja okoliša. Ovo je poziv na zajedništvo, pozitivu i bolje sutra promjenom našeg odnosa prema okolišu i prirodi, te zbrinjavanju otpada. Cilj nam je pronaći sve lokacije nepravilno odloženog otpada, obilježiti ih na internetskoj karti, te potom očistiti šume, rijeke, jezera, more, puteljke, vrtače, škrape … svaki kutak Lijepe naše i to sve u samo jednom danu.


Zelena čistka se provodi u sklopu akcije World Cleanup 2012 (Očistimo svijet 2012.) i globalnog pokreta Let’s do it! (Učinimo to) u koju su se do sada uključile 82 zemlje! Svi individualni napori pojedinaca i organizacija pokazat će koliko nam je važan okoliš i priroda, te što sve možemo i spremni smo zajedno učiniti u samo jednom danu.
21.04.2012. na Kalvariji
Pravo na čist okoliš jedno je od osnovnih prava i potreba čovjeka , a očuvanje prirodnih resursa (voda, tlo, zrak) neophodno za kvalitetan život, za današnje i sve buduće generacije. Mi imamo prava, ali i odgovornost prema sebi i drugima. Imamo zajednički dom koji trebamo očuvati i zaštititi od svih negativnih utjecaja. Čovjek je jedino biće koje stvara otpad.
Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš se provodi pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića. Podršku akciji dao je i Europski parlament deklaracijom 0003/2011.
Što je World Cleanup 2012
Aktivni građani i organizacije diljem svijeta dio su najvećeg volonterskog projekta u povijesti čovječanstva koji se provodi pod nazivom World Cleanup 2012 (Očistimo svijet 2012), s ciljem uklanjanja ilegalno odloženog otpada. Projekt World Cleanup 2012 će se sastojati od niza jednodnevnih akcija čišćenja na razini države ili velikih gradova, u periodu od 24. ožujka do 25. rujna 2012. Ideja za ovaj projekt je izrasla iz estonske građanske inicijative Let’s do it! (Učinimo to!) koja je 3. svibnja. 2008. okupila 50.000 volontera koji su u cijeloj zemlji uklonili 10.000 tona otpada u samo 5 sati. U normalnim okolnostima državi bi za to bile potrebne 3 godine i više od 22 milijuna eura!
Kontakt osoba za dodatne informacije: Vitomir Murganić 091 13 33 331
www.pd-dubovac.hr

Pretraži

Back to Top