Zimsko računanje vremena – vratite kazaljke unatrag i uključite svjetla na autima

Auto moto Komentari isključeni za Zimsko računanje vremena – vratite kazaljke unatrag i uključite svjetla na autima 20

U skladu s temperaturama i vremenskim uvjetima u nedjelju 31. listopada završava i ljetno računanje vremena i počinje zimsko. Tako se u 3 sata kazaljka pomiće za jedan sat unazad, te će se vrijeme u 3 računati kao 2 sata.


Osim pomicanja kazaljke na satu za jedan sat unatrag, vozači će imati obvezu uključivanja svjetala na automobilima i danju, a ne samo noću i u uvjetima smanjene vidljivosti.
Prilagodbu zimskim uvjetima vožnje propisuje Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Kazna za vozače koji od 31. listopada danju budu vozili bez uključenih dnevnih ili kratkih svjetala, a koje uhvati policija, iznosi 300 kuna.

Ranije je na snazi bio zakon prema čijoj su odredbi svjetla morala biti uključena uvijek kad se vozilom krećete u prometu, no zadnje izmjene zakona donijele su zbunjujuću pola-pola odredbu.

Zakonodavci su takvu odluku objašnjavali većom potrošnjom goriva i povećanim zagađenjem zbog uključenih svjetala. Pravdali su se da nema dokaza da je promet sigurniji zbog uključenih svjetala te da to zbunjuje strane turiste u Hrvatskoj. No, povećanje potrošnje je tako malo da je zanemarivo, kao i zagađenje.

S druge strane, dokaza da uključena svjetla povećavaju sigurnost ima, jer postoje međunarodna istraživanja.

Pretraži

Back to Top